Van onze redactie
Willemstad - Milieu- en recyclingbedrijf Green Force heeft een recordmaand achter de rug met de export van drie containers met afval. ,,Alle drie de containers waren 40ft containers en zijn verscheept naar verschillende landen voor eindverwerking van de materialen.

greenforce2

In totaal is er 62.000 kilo naar het buitenland verscheept”, aldus het bedrijf, dat schrijft dat recycling geen gouden business is, maar wel bijdraagt aan een schoner eiland, de economie, het milieu, de werkgelegenheid en het tegengaan van de opwarming van de aarde en het behalen van de ‘millennium goals’ van de Verenigde Naties.
,,Een schoner eiland zorgt ook voor een aantrekkelijkere bestemming voor toeristen. Het plastic dat nu geëxporteerd wordt, zal niet meer honderden jaren blijven liggen. We hebben al een tijd geleden vernomen dat de regering van plan is om een ‘waste-to-energy’-faciliteit te bouwen op het eiland. Dat is een afvalverbrandingscentrale waarin ook energie wordt opgewekt. We doen een oproep aan de regering om dit niet te doen. Dit is misschien een tijdelijke oplossing, maar het is niet een duurzame oplossing”, aldus het bedrijf, dat ook uitlegt waarom. ,,De technologie is zeer duur (zeker het filtersysteem) en het produceert dioxines. Dioxines zijn kankerverwekkende stoffen die nooit meer uit het milieu verdwijnen. Verder zorgt verbranding ervoor dat de materialen nooit meer hergebruikt kunnen worden en dus verdwijnen zonder meer te zijn dan een tijdelijke elektrische toevoeging aan het net.”
Door de overbevolking van de planeet worden materialen steeds schaarser en is het dus nodig om de grondstoffen te hergebruiken en niet te verbranden. ,,We weten allen dat Curaçao een afvalproblematiek kent, zoals vele andere Caribische eilanden die ook kennen. Maar op dit eiland gaat het gepaard met een mentaliteitsprobleem dat het alleen maar erger maakt. Als het afval al op de Landfill terechtkomt, heeft men geluk. Met meer dan 3.200 illegale dumpplekken, en wetten zoals de Landsverordening openbare orde die niet gehandhaafd worden, wordt ervoor gezorgd dat de overlast van afval veel meer voorkomt. Het is vele bewuste eilandbewoners en -bezoekers een doorn in het oog.”
Green Force doet een oproep aan de regering om alternatieve oplossingen te hanteren in plaats van het bouwen van een waste-to-energy-faciliteit. Recycling moet beter gefaciliteerd worden, grond vlak bij de haven moet beschikbaar gesteld worden voor recyclingbedrijven. ,,Het zijn namelijk exportbedrijven, dus nabijheid van de haven helpt met de kosten laaghouden. Verder zijn de meeste klanten van recyclingbedrijven dicht bij de economische zones zoals die van Zeelandia, de zuidkust en Saliña. De havenkosten voor bepaalde export-afvalstromen en invoerrechten voor recyclingmachines verlagen zou ook helpen.” Daarnaast moet milieueducatie meegenomen worden in het onderwijs om mentaliteit en gedragspatronen aan te passen voor de toekomst. ,,Er bestaat al genoeg lesmateriaal op het eiland dat daarvoor gebruikt kan worden.”
Tevens moet er een verbod komen op de import van sommige milieuvervuilende materialen die niet gerecycled kunnen worden, zoals plastic rietjes, plastic bekers, foam en allerlei andere producten waar geen oplossing voor is op het eiland. ,,Als het Curaçao niet in komt, dan hoef je het ook niet op te lossen.”
Green Force benadrukt dat Curaçao in koninkrijksverband het Klimaatakkoord van Parijs heeft getekend en dat een waste-to-energy-oplossing alleen maar meer zal bijdragen aan de uitstoot van het eiland en dit dus een slechtere positie van het eiland zal betekenen om aan de klimaatakkoordeisen te voldoen. ,,De uitstoot van een dergelijke ‘oplossing’ zorgt voor meer opwarming van de aarde, een zeespiegelstijging en uiteindelijk hongersnood door gebrek aan voedsel.” De organisatie benadrukt ook dat recycling veel meer werk oplevert en bijdraagt aan de exporteconomie. ,,Een economie die nodig is om de tekorten op de balans te compenseren. Het verbranden van afval levert weinig banen en geen export op. Verder is de opwekking van energie uit alternatieve bronnen zoals wind en zon veel schoner. In een duurzame toekomst recyclet men alles wat er te recyclen valt en consumeert men alleen materialen en goederen die biologisch afbreekbaar zijn waarvan de verpakking hergebruikt kan worden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.