Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het introduceren van een ‘suikertaks’, wordt onderdeel van een heel proces om mensen op Curaçao gezonder te maken.

suikertaksDat laat minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Suzy Camelia-Römer desgevraagd aan deze krant weten.
,,In het regeerakkoord van de nieuwe regering staat al dat we willen werken naar een ‘wellness’-maatschappij. Nu zijn we bezig om daar invulling aan te geven”, legt ze uit. Een van de onderdelen waarnaar wordt gekeken, is het instellen van een ‘suikertaks’, net als bijvoorbeeld in Mexico is gedaan. Daar wordt 1 peso per liter suikerhoudende drank belasting geheven, om mensen te ontmoedigen dergelijke drankjes te consumeren en zo het aantal obesitasgevallen terug te dringen.
Hoe Camelia-Römer het precies voor zich ziet op Curaçao is nog onduidelijk. ,,Een taks instellen is niet iets wat je zomaar doet. Het gaat minstens een jaar duren voordat een eerste voorstel klaar is. We willen goed onderzoek doen en overleggen met verschillende stakeholders, zoals supermarkten, horecagelegenheden en producenten van de suikerhoudende producten. Daarna mogen de Staten er nog naar kijken”, aldus de minister. Ze benadrukt dat het de overheid niet zo zeer om de extra belasting gaat, maar vooral om mensen te ontmoedigen ongezonde dingen te kopen.
Camelia-Römer wil in zijn algemeenheid meer bewustzijn creëren over het belang van een gezonde levensstijl. Daarom werkt haar ministerie aan het opzetten van een langlopend traject waarbij voorlichting en educatie zal worden gegeven aan Curaçaoënaars. ,,We willen mensen informeren over mogelijke gevolgen van een slechte levensstijl; zoals diabetes en hart- en vaatziektes. Juist om ze te stimuleren beter op te letten en zo te zorgen voor een betere kwaliteit van leven en minder gezondheidsklachten”, zegt ze. Ze wil hen daarbij op de goede weg helpen, door een andere, gezondere levensstijl te adviseren. Bijvoorbeeld door te letten op voor de hand liggende elementen als voedsel en beweging.
Om de urgentie van de ‘wellness’-maatschappij aan te tonen, verwijst Camelia-Römer naar de uitkomsten van het laatste bevolkingsonderzoek uit 2013. Het Volksgezondheidsinstituut Curaçao schatte toen dat 65 procent van de bevolking op Curaçao te zwaar was (met een BMI van meer dan 25). 28 Procent zou obesitas hebben (met een BMI van 30) en 47 procent zou ‘fysiek inactief’ zijn. Dat jaar heeft negen procent van de volwassenen aan het instituut kenbaar gemaakt diabetes te hebben, twintig procent een te hoge bloeddruk en tien procent een hoog cholesterol.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.