Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bijna iedereen kent het en hérkent het: boodschappen doen lijkt wel elke keer duurder te worden. Onderzoek naar de officiële cijfers toont aan: dit gevoel klopt.

prijs etenDe afgelopen jaren, met 10-10-’10 als startpunt van de metingen, is voeding geleidelijk maar zeker ruim een kwart in prijs gestegen. Zo blijkt uit navraag door het Antilliaans Dagblad bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op Curaçao.
Dat de inflatie in algemene zin redelijk vlak is geweest de afgelopen jaren, komt omdat voedsel bij de berekening van het consumentenprijsindexcijfer (CPI) slechts voor ongeveer 12,5 procent meetelt in het CBS-mandje (de ‘makutu’) en daarnaast omdat andere bestedingscategorieën soms in prijs dalen (zoals vervoer, communicatie en wonen) waardoor uitschieters van de gemiddelde algemene prijsstijging uitbleven.
Tussen het moment dat Curaçao eind 2010 een autonoom land werd binnen het Koninkrijk en eind 2016 is voeding volgens het CBS bijna 25 procent (+24,9 procent om exact te zijn) in prijs gestegen. Hoewel exacte vergelijking niet mogelijk is, gezien de verschillen in berekening en ook de afwijkende samenstelling van de ‘makutu’, is dit het hoogste niveau van alle Caribische delen van het Koninkrijk.
Hoger dan buureiland Aruba (+circa 12 procent in dezelfde periode). En hoger dan Bonaire, dat voor een groot deel voedselproducten via de groothandel op ‘hub’ Curaçao inkoopt en met het schip Don Andres verscheept van Curaçao naar Bonaire, waar de prijsmutatie tussen 2010 en 2016 wordt berekend op +13 procent.
Prijzen voor levensmiddelen op Curaçao zijn zelfs scherper gestegen dan op Sint Eustatius (+17 procent) en de prijsverhoging is procentueel vergelijkbaar met het kleinste eiland van de Dutch Caribbean, Saba (+25 procent), met amper 2.000 inwoners, dat moeilijker bereikbaar is via de zee en de lucht en waar per definitie de hoeveelheden veel beperkter zijn dan op Curaçao met ruim 160.000 inwoners.
En ter vergelijking: Miami (Verenigde Staten) zit op +14 procent, terwijl Nederland in diezelfde periode een mutatie van het prijsindexcijfer registreerde van onder de tien procent, namelijk circa 9 procent. Ook mini-eilandstaatjes - kleiner dan Curaçao - als Anguilla en Antigua zitten met zo’n 10 procent prijsstijging veel lager dan Curaçao.
Zo blijkt uit een onderzoek naar de prijzen van levensmiddelen in Caribisch Nederland door Ecorys, in samenwerking met het lokale bureau Curconsult. Dat richt zich weliswaar primair op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba), maar daarin wordt zijdelings ook Curaçao vermeld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.