Nieuwe contractor neemt taken over
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Impacto Contracting stapt naar de rechter om duidelijkheid te krijgen over de status van 44 van zijn werknemers die bij de Amerikaanse FOL-basis op Hato werken.

impacto
Vanaf 1 november neemt een ander bedrijf de taken van Impacto over en biedt de medewerkers een nieuw contract aan, maar die verliezen dan de rechten die zij de afgelopen tien jaar hebben opgebouwd.
Dat blijkt uit een schriftelijke reactie van Impacto-directeur Jeroen Kibbelaar, naar aanleiding van vragen van het Antilliaans Dagblad. De betreffende werknemers vrezen het slachtoffer te worden van een meningsverschil tussen Impacto en de nieuwe onderaannemer Key Management Group. Zij kwamen vrijdagochtend bijeen bij hun vakbond UGTK/Cadmu voor een vergadering onder werktijd. Volgens de vakbond zijn de twee partijen niet bereid een oplossing te vinden voor de groep. ,,Wij hebben ook liever dat de medewerkers hun rechten en plichten behouden, maar om de impasse te doorbreken moet Impacto de medewerkers nu betalen waar zij recht op hebben en het dienstverband opzeggen. Dan kunnen de mensen zelf beslissen of zij solliciteren bij Key Management Group”, zegt Wendell Meulen, voorzitter van UGTK/Cadmu.
De directie van Impacto vreest dat hiermee een precedent wordt geschapen voor soortgelijke kwesties in de toekomst. Dat is niet alleen nadelig voor de ondernemingen, maar ook voor de weknemers. Kibbelaar wijst erop dat zijn bedrijf de afgelopen tien jaar lokale medewerkers beschikbaar stelde aan de betreffende Amerikaanse ‘defense contractor’ aan wie de US Airforce het dagelijkse management en de operaties van de Forward Operating Location (FOL) uitbesteedt. ,,Om de vijf, zes jaar wordt hiervoor een aanbesteding gehouden. Zo hebben de medewerkers via Impacto zeven jaar gewerkt bij Excellis en drie jaar bij Trailboss.” Eind augustus dit jaar werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf PAE de opdracht heeft gewonnen en ervoor heeft gekozen om, in plaats van via Impacto Contracting, via Key Management Group lokaal personeel aan te trekken. Volgens Kibbelaar is het aanbod dat het nieuwe bedrijf de werknemers voorlegt niet alleen minder dan wat Impacto conform de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zou moeten bieden, maar ‘gaat het ook uit van een mogelijk jaarcontract met een proeftijd, terwijl bijna alle medewerkers bij ons in vast dienstverband zijn’. Kibbelaar: ,,Op 1 november 2016 hebben Impacto en UGTK/Cadmu een cao met een looptijd van drie jaar afgesloten. Daarin zijn alle arbeidsvoorwaarden, waaronder een periodieke salarisverhoging en alle secundaire voorzieningen, opgenomen.”
Kibbelaar heeft begrip voor zijn medewerkers. ,,Zij willen hun baan bij FOL niet verliezen en kiezen ondanks de lagere compensatie er dan toch maar voor een baan aan te nemen bij het nieuwe bedrijf en eisen van ons dat wij de cessantia over de afgelopen jaren uitbetalen.” De wet wordt niet nageleefd, vindt de directeur van de outsourcing-poot van het uitzendbureau (zie kader). ,,Op deze wijze zal bij elke nieuwe aanbesteding dezelfde truc worden uitgehaald, waarbij steeds opnieuw met medewerkers dienstjaren worden afgerekend en minder goede voorwaarden worden overeengekomen. Immers, het bedrijf dat de laagste kosten biedt, wint de opdracht.” Maar ook de medewerker is de dupe, zo schetst Kibbelaar. Want die blijft dan mogelijk wel tot zijn pensioengerechtigde leeftijd bij de Amerikaanse FOL-basis werken, maar loopt uiteindelijk cessantia mis, door de tussentijdse uitbetalingen. Bovendien zullen bedrijven die een cao hebben afgesloten sowieso de boot missen, omdat zij hogere kosten in rekening moeten brengen.
Key Management Group is conform de wet verantwoordelijk voor de opgebouwde dienstjaren, zo is het standpunt van Impacto. En omdat de 43 medewerkers geen harde eisen durven te stellen bij hun nieuwe werkgever, stapt Impacto zelf naar de rechter. ,,Om duidelijkheid te vragen over deze zaak”, schrijft Kibbelaar. ,,En als de rechter aangeeft dat wij toch cessantia moeten betalen dan zullen we dat ook doen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.