Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Curaçaoënaar Anthony (Tony) van Sprang is gistermiddag door de Association of Energy Engineers uitgeroepen tot ‘Energy Engineer of the Year 2017’ voor de Latijns-Amerikaanse regio. Dit gebeurde in het Georgia World Congress Center van Atlanta.

vansprang2
Na de bekendmaking beklom Van Sprang het podium in Atlanta om de prijs in ontvangst te nemen. ,,De algemene opvatting is dat technologische vooruitgang en innovatie niet uit het Caribisch gebied moet komen. We zijn eilandnaties die een reputatie hebben van een ontspannen levensstijl op het strand of liggend zingen in een hangmat onder een kokosnootboom. Ik heb zelf besloten om dat paradigma van de Caribische samenleving te laten vallen. U zult verbaasd zijn over wat er gebeurt als u onze mensen kan overtuigen om een van de vele uitdagingen aan te gaan waar we mee geconfronteerd worden, hen uit hun comfortzone te halen en hun gedachten aan te passen om oplossingen te creëren. Elegante technologie die voor onze specifieke behoeften wordt gemaakt, zal ontstaan en de technologische en economische spin-off genereren die nodig is om ons naar echte zelfstandige naties te verheffen. Maar het vereist strategie en moed!” zo sprak de Energy Engineer of the Year 2017 de aanwezigen toe.
Van Sprang kreeg de prijs met name vanwege de doorbraak die hij heeft bewerkstelligd met het Owac-systeem (Ocean Water Assisted Cooling). Hij heeft het als eerste ter wereld voor elkaar gekregen om een industrieel koelsysteem te ontwikkelen met direct gebruik van zeewater. Die doorbraak is gestoeld op twee elementaire zaken: het gebruik van oppervlaktewater, hetgeen een duur pompsysteem onnodig maakt, en het onder controle krijgen van de zwaar corrosieve eigenschappen van zeewater.
De geboren en getogen Curaçaoënaar ontwikkelde een prototype dat nu al drie jaar onafgebroken draait in het gebouw van het ministerie van Financiën. Dat leerde Van Sprang dat het systeem niet alleen goed functioneert, maar dat het ook op structurele basis een uitstekende oplossing is voor het koelen van grote gebouwen in (sub-)tropische gebieden. Het systeem genereert bovendien een besparing van 70 procent op de (op Curaçao geldende) energiekosten voor koeling. Daarbij moet ook aangetekend worden dat Owac volledig klimaatneutraal is. Er worden geen chemicaliën gebruikt in het Owac-systeem en het gebruikte zeewater doet geen afbreuk aan de temperatuur of de kwaliteit van het zeewater. Owac is derhalve 100 procent duurzaam.
Van Sprang werd voor de prijs genomineerd door de van oorsprong Cubaanse Amerikaan Alfredo Sotolongo, de voorzitter van de Association of Energy Engineers. ,,De kosten voor water en energie zijn hoog op Caribische eilanden”, zegt Sotolongo. ,,Anthony heeft nu iets revolutionairs ontwikkeld waarmee de eilanden, maar ook andere (sub-)tropische gebieden over de gehele wereld veel water, energie en dus kosten kunnen besparen. Daarmee wordt tegelijkertijd het milieu gespaard. Ik ben enorm onder de indruk van Owac én van de intelligentie van Anthony, alsmede zijn enorme doorzettingsvermogen. Hij geloofde er écht in en is doorgegaan, ook al werd het hem van alle kanten afgeraden. Ik vind dat de award hem toekomt.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.