Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De door klimaatverandering stijgende zeespiegel, de kans op vloedgolven en het verdwijnen van delen van de kust in zee is een realiteit waarmee rekening moet worden gehouden, zegt minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN). ,,Maar dit is niet weerspiegeld in de begroting voor 2018.”
Curaçao is financieel niet voorbereid op een natuurramp, zo bevestigt de minister. Ook zijn er op de begroting geen middelen gealloceerd voor het tegengaan van bodemerosie en andere desastreuse effecten van klimaatverandering waarmee Curaçao geconfronteerd wordt.
Al voor de totstandkoming van het Land Curaçao is onderzoek gedaan naar de economische impact van klimaatverandering op de toerismesector. Het in 2011 gepubliceerde rapport van Eclac (Economic Commission for Latin America and the Caribbean) waarschuwt dat het merendeel van de hotels aan de zuidkust, van Jan Thiel tot aan Coral Estate, risico loopt voor wat betreft stijging van de zeespiegel.
Curaçao dreigt vóór het jaar 2050 bijna 9 vierkante kilometer terrein aan de zee te verliezen, van het totaal van 444 vierkante kilometer landoppervlak. Het verlies aan grondgebied zou een geldwaarde van 616 miljoen dollar vertegenwoordigen, ofwel ruim een miljard gulden. Plus een onbekend bedrag aan grondbelasting en erfpacht voor de staatskas.
Volgens minister Gijsbertha is het van groot belang dat de huidige regering de impact van klimaatverandering op de politieke agenda zet. ,,We moeten echter vaststellen dat wij het in 2018 moeten doen met een begroting die geen rekening houdt met het Regeerakkoord van het huidige kabinet, noch met het Urgentieprogramma van de regering. Simpelweg omdat de ministeries hun begroting moesten indienen voor 1 mei, een maand voordat het kabinet-Rhuggenaath aantrad.”
Het kabinet zal in december een Nota van Wijziging op de begroting 2018 indienen, om gedaan te krijgen dat het bij Regeerakkoord vastgestelde overheidsbeleid gefinancierd kan worden. Ook zal met de Nota van Wijziging financiële ruimte moeten worden gecreëerd voor uitvoering van het Urgentieprogramma, gericht op armoedebestrijding.
Net als de begroting van 2018, zal de Nota van Wijziging op de begroting ook worden aangeboden aan het College financieel toezicht en aan de Raad van Advies. De begroting zal pas begin volgend jaar definitief kunnen worden vastgesteld, verwacht de bewindsman.