Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanaf 2013 tot augustus van dit jaar is het aantal uitgezette Venezolanen op Curaçao fiks toegenomen.

venezolanenVier jaar geleden lag het aantal uitgezette Venezolanen op 61, vorige maand was dit 861. Dat heeft minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie tijdens een presentatie in de Staten geïllustreerd.
Tijdens de presentatie liet de minister cijfers voor gedeporteerde buitenlanders per land zien. Het ging daarbij om Colombia, de Dominicaanse Republiek, Haïti, Jamaica en Venezuela. In 2013 spande Jamaica nog de kroon met 284 mensen die uit Curaçao zijn gezet, voor Colombia lag dat aantal toen op 82, terwijl er van de Dominicaanse Republiek er 115 in dat jaar zijn uitgezet. In totaal zijn in 2013 94 Haïtianen en 61 Venezolanen het land uitgezet.
Jamaica gold tot 2015 nog als het land waar de meeste niet-gedocumenteerde buitenlanders vandaan kwamen. In 2014 zijn 250 Jamaicanen naar hun land teruggestuurd. Vanaf 2015 is er sprake van een daling van het aantal uitgezette Jamaicanen. Hun aantal ligt in dat jaar op 201, de groep uitgezette Venezolanen is hen dan voorbijgestreefd met het aantal van 246.
Girigorie merkte tijdens de presentatie op dat voor het jaar 2016 geldt dat het aantal uitgezette Venezolanen het dubbele bedraagt van het aantal uitgezette Colombianen en Jamaicanen. In 2016 zijn 539 Venezolanen Curaçao uitgezet, in dat jaar zijn 114 Colombianen en 147 Jamaicanen terug naar huis gestuurd. De stijging van het aantal uitgezette Venezolanen heeft met de deplorabele situatie in dat land te maken, aldus de bewindsman.
In 2016 hebben 1.624 Venezolanen een aanvraag voor een verblijfsvergunning ingediend, voor 2017 ligt dat aantal op 1.459. Dat aantal is min of meer stabiel gebleven, maar het aantal niet-gedocumenteerde Venezolanen is wel ‘alarmerend’ te noemen, zo zei Girigorie.
Het beleid is nu om de opgepakte illegalen na een dag of twee weer op het vliegtuig te zetten. Dat is voordeliger dan wanneer de overheid zo’n 5 dagen wacht totdat de familie van de gedeporteerden hun overtocht betaalt. Afgelopen vrijdag is er een gesprek met een aannemer geweest voor de verbouwing van een pand, daar kunnen 50 illegale buitenlandse vrouwen worden ondergebracht. De huidige barakken met een capaciteit voor 42 mensen worden verbouwd en zullen in de toekomst alleen door mannen worden bezet. Hiervoor konden in de barakken 24 vrouwen en 18 mannen worden opgesloten.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.