Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Airberlin stop met alle vluchten naar het Caribisch Gebied. Vanaf 25 september vliegt de bankroete Duitse luchtvaartmaatschappij niet meer van Düsseldorf naar Curaçao, Cancun (Mexico), Havana en Varadero (Cuba), Punta Cana en Puerto Plata (Dominicaanse Republiek).
Dat heeft de website Luchtvaartnieuws.nl bekendgemaakt. Ook het Curaçaose toeristenbureau is op de hoogte, zo bevestigt waarnemend directeur Hugo Clarinda. Intern, samen met de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata), wordt nog besproken hoe om te gaan met gedupeerde reizigers. ,,Zij moeten zich in eerste instantie wenden tot Airberlin”, aldus Clarinda.
In een bericht naar de leden van Chata schrijft directeur Miles Mercera gisteren: ,,Chata heeft de informatie deze ochtend ontvangen en bespreekt de komende dagen de vraag welke stappen er ondernomen moeten worden om verder te kunnen als toeristische bestemming.” Chata verwijst gedupeerden naar de website van Airberlin.
De site vervolgt: ,,Het besluit betekent voor veel passagiers een financiële strop. De Duitse luchtvaartmaatschappij vroeg op 15 augustus uitstel van betaling aan nadat grootaandeelhouder Etihad de geldkraan dichtdraaide. Passagiers die vóór 15 augustus hun ticket hebben geboekt, zijn hun geld kwijt. Passagiers die na die datum hebben geboekt, krijgen hun geld wel terug.” Als reizigers een package-deal hebben, moeten zij contact opnemen met hun touroperator, zo wordt verder geadviseerd.
De routes van Berlijn naar Abu Dhabi, Chicago, Los Angeles en San Francisco en van Düsseldorf naar Boston worden ook per 25 september gestaakt. Dit was al eerder bekendgemaakt.
,,Het besluit om de Caribische routes te staken, is volgens Airberlin genomen vanwege een verkleining van de Airbus A330-vloot in verband met het aangevraagde uitstel van betaling. Alleen een noodkrediet van de Duitse overheid houdt de maatschappij nog in de lucht. Halverwege september moet er meer duidelijk worden over een doorstart onder een nieuwe eigenaar of een verkoop van de boedel”, zo staat nog op Luchtvaartnieuws.nl.