Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Een nieuwe glasvezelkabel op de zeebodem biedt kansen voor Curaçao. Het eiland kan niet alleen profiteren van de extra verbindingen, maar ook van de spin-off voor wat betreft reparatie en onderhoud.

glasvezelkabelDat blijkt uit een gesprek van deze krant met een deskundige. Het bedrijf Deep Blue Cable, van Digicel-oprichter en miljardair Dennis O’Brien, dat is gevestigd op Saint Lucia heeft plannen om een glasvezelkabel op de zeebodem te leggen die in eerste instantie op 12 en uiteindelijk op 28 eilanden in het Caribisch gebied aan land moet komen. Het vooronderzoek van de route van de 10.000 kilometer lange kabel in de Caribische Zee zou nog in augustus beginnen en eind 2019 moeten de telecommunicatiebedrijven op de eilanden ervan gebruik kunnen maken. Deep Blue Cable belooft op de website een ‘flexibele state-of-the-art’ kabel die zorgt voor een meer betrouwbare en goedkopere netwerkverbinding.
Dat een telecommunicatiebedrijf, zoals in dit geval Digicel, op de achtergrond betrokken is bij de installatie van een glasvezelkabel, is volgens de Curaçaose deskundige heel gebruikelijk. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor UTS, Flow en Cable & Wireless. Deep Blue Cable heeft niet zomaar een paar eilanden gekozen, er is met Haïti, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Trinidad duidelijk een overlap met het netwerk van Digicel. Dat zijn, net als Curaçao, belangrijke markten. Oprichter O’Brien besloot waarschijnlijk de touwtjes zelf in handen te nemen, omdat de bedrijven die in het Caribisch gebied glasvezelkabels aanbieden, na een reeks van overnames, allemaal onder een en dezelfde moedermaatschappij vallen: Liberty Global. Telecommunicatiebedrijven proberen het risico te spreiden door bandbreedte in te kopen bij verschillende aanbieders. Met de nieuwe kabel ontstaat er weer wat meer marktwerking.
Curaçao zal, behalve van de verbinding met nieuwe locaties, ook voordeel hebben van een extra glasvezelkabel omdat het eiland een uitvalsbasis is voor de reparatie en het onderhoud van alle zeekabels in het hele Caribisch gebied.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.