Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fundashon pa Konsumidó, de Consumentenbond, eist dat supermarkten en minimarkten transparanter zijn naar de consument toe, de maat is vol. Dat schrijft de bond naar aanleiding van de recente controles bij supermarkten en minimarkets. consumentenbondDe Consumentenbond schrijft in een verklaring dat zij de controles volledig steunt. ,,De acties kunnen op 100 procent steun van ons rekenen, gelet op alles wat het multidisciplinair team (Inspectie ministerie van Economische Ontwikkeling, SBAB, Inspectie voor Gezondheid, Veterinaire Dienst, het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, SOAW), doet in het kader van haar taken om te controleren of alle vestigingen zich houden aan de vastgestelde regels”, aldus de verklaring van de bond.
De controles hebben uitgewezen dat er een aantal winkels is die vervallen producten verkopen en daarnaast zijn er ook onhygiënische situaties aangetroffen.
,,Wij willen niet alleen de eigenaren van supermarkten, maar ook onze consumenten eraan herinneren dat conform onze wetten, alle producten die voor consumptie bestemd zijn deugdelijk geïdentificeerd moeten zijn met een etiket waarop onder andere de naam van het product, de importeur en de houdbaarheidsdatum van het product staat vermeld”, aldus de bond in een schriftelijke verklaring.
Op grond van de commotie die er de laatste tijd is ontstaan waarbij er twijfels zijn gerezen over waar de consument terecht kan voor kwaliteit, hoopt de bond ‘dat consumenten nu meer dan ooit kritischer en bewuster worden, zowel van hun beurs als van hun gezondheid. Wij moeten ons realiseren dat de consument een machtige stem heeft. Als wij de garantie willen hebben dat de producten die wij consumeren, van kwaliteit zijn en ook in goede staat, dan kunnen wij niet tegen controles zijn. Wij moeten eisen en erin volharden dat vervallen producten uit de schappen moeten. Punt.”
De bond stelt ook dat in de tijd dat toko’s en minimarkets gecontroleerd werden, de vereniging van lokale supermarkten, Suveku, zich stil hield. Er is door de vereniging toen niet gezegd dat de gevolgde procedures of de controles niet goed waren, aldus de bond die zich afvraagt waarom de vereniging nu wel van zich laat horen.
Fundashon pa Konsumidó hoopt ‘dat er nu wel flinke sancties worden opgelegd aan die winkels en supermarkten die bewust vervallen producten verkopen, of geen zichtbare vervaldatum hebben vermeld, en helemaal als het gaat om producten zoals vlees, vis, beleg et cetera. Hou er rekening mee dat de consument de vervaldatum bij blikgroente kan lezen, maar bij producten zoals vlees, vis en beleg vertrouwt de consument erop dat de vestiging goede producten van kwaliteit verkoopt’. De bond roept consumenten op om bij twijfel over een product niet te schromen om erin te knijpen, eraan te ruiken of het product beter te bestuderen.
Consumenten kunnen bij twijfels over een product bellen met de bond op 4626666 of via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
In de verklaring staat de bond ook stil bij haar taak om consumenten te informeren over producten en diensten. De bond heeft als taak om de prijzen voor producten te noteren en prijzen in supermarkten, minimarkets en toko’s te vergelijken. Het doel hiervan is om de samenleving te informeren over de plaatsen met voordelige prijzen. De controle van de kwaliteit van de producten is in handen van het multidisciplinaire team en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Als de bond constateert dat er dingen zijn die niet kloppen, bijvoorbeeld de staat van het product of de prijs ervan, wordt het team van MEO meteen ingeschakeld, aldus de Consumentenbond.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.