Nodige verrassingen bij indienen verkiezingslijsten.
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Hoewel verschillende politieke partijen er alles aan proberen te doen om de aankomende verkiezingen alsnog te annuleren, is gisteren met het indienen van de lijsten van veertien partijen de verkiezingscampagne officieel geopend.

campagne1
Dat de laatste Statenverkiezingen nog maar amper vijf maanden geleden waren en dat verschillende partijen tegen de aankomende verkiezingen van 28 april zijn, was duidelijk te merken aan de sobere opkomst. Toch wist een aantal partijen voor de nodige verrassingen te zorgen. Zo maakte Movementu Futuro Kòrsou (MFK) van oud-premier Gerrit Schotte gisteren officieel de lijst bekend, waarop oud-MAN-lid en oud-minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Charles Cooper op de tweede plaats staat, trok PAR voor het eerst met Eugene Rhuggenaath aan het hoofd door de straten en maakten bij MAN zowel nieuwelingen als oudgedienden hun opwachting.
Tegenover de pers laat Schotte bij aankomst bij Kranshi weten dat het plan B is om naar Nederland te gaan en met de Rijksministerraad in gesprek te treden, teneinde het Landsbesluit om de Staten te ontbinden, te vernietigen. ,,Tot nu toe lijkt het erop dat we alleen met de minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk kunnen spreken. Hij is alleen maar een minister, tenzij ons duidelijk gemaakt wordt dat hij namens de Rijksministerraad mag spreken. We hebben recht op een gesprek met de campagne2Rijksministerraad omdat wetten vertrapt worden en we te maken hebben met een ongehoorzame gouverneur.” Daarom heeft de nieuwe meerderheid in de Staten, bestaande uit MFK, KdNT, MP, PS, Braam en Dannawi, een plan C in de maak. ,,We gaan internationaal. Woensdag zullen we hier meer bekend over maken”, aldus Schotte. Tegelijkertijd zegt de MFK-leider: ,,Als er verkiezingen komen, doen we mee. Anders schakelen we onszelf uit. Daarom leveren we vandaag onze lijst in.”
Op de nummer 3 van de MFK-lijst staat Jacinta Constancia, die onlangs nog een week heeft vastgezeten voor het uitdelen van een klap aan Statenlid Giselle Mc William (MAN). Op nummer vier staat Gilmar ‘Pik’ Pisas en op nummer vijf musicus Gilbert ‘Gibi’ Doran. Amerigó Thodé is als nummer 29 de lijstduwer.
Onafhankelijk Statenlid Eduard Braam, die voorheen lid was van de PAR en nu deel uitmaakt van de nieuwe meerderheid in de Staten, maakte eerder al bekend dat hij zich aansluit bij de partij van zakenman en vriend Amparo dos Santos, Kòrsou di Nos Tur (KdNT). In zijn T-shirt van KdNT kwam hij gisteren met prominente leden van de partij zoals Dos Santos, Meindert ‘Menki’ Rojer en Carlos Monk bij Kranshi opdagen om daar bij het Hoofdstembureau de lijst in te dienen. Braam staat bij de komende verkiezingen op nummer drie. Rojer, die bij de vorige verkiezingen nog op die plek stond, heeft het veld moeten ruimen voor de oud-PAR-gediende. campagne3
Bij Pueblo Soberano was het bij de vorige verkiezingen al duidelijk hoe de aanhang van de partij is gekrompen sinds de moord op oprichter Helmin Wiels. Dit keer werd dit des te duidelijker. Met een delegatie van vijf man, diende PS-leider Jaime Córdoba de lijst in, die 20 man telt. Opmerkelijk is dat huidig Statenlid voor PS, Sherwin Leonora, die al sinds twee weken uitlandig zou zijn op een cruisevakantie, niet op de lijst staat. Ook oud-premier Ben Whiteman en voormalig minister van Gezondheid Siegfried Victorina, staan niet op de lijst. Op nummer twee staat Ruthmilda Larmonie-Cecilia, op nummer drie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, op nummer vier Lucho Rosales en op nummer vijf Wini Raveneau.
Evenals MFK en KdNT betreurt Córdoba de aankomende verkiezingen. ,,We zijn sober vandaag. Er valt niets te vieren.” Wel liet de PS-leider - die aankondigde dat dit als PS-leider zijn laatste rit is - weten dat hij verwacht dat het volk PS wederom zal steunen met meerdere zetels.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.