Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Demissionair premier Hensley Koeiman (MAN) - die gisteren moties van wantrouwen heeft moeten aanhoren tegen bijna zijn voltallige kabinet - is juridisch advies aan het inwinnen over de opties die hem als minister-president resteren tot aan de verkiezingen van 28 april. Dat heeft Koeiman in gesprek met deze krant verklaard.
keoimanDe nieuwe meerderheid van 11 in de Staten – bestaande uit MFK, KdNT, PS, Movementu Progresivo en onafhankelijk Statenlid Eduard Braam – heeft ondanks moties van wantrouwen aan het adres van kabinet-Koeiman gisteren besloten demissionair premier Hensley Koeiman (MAN) en demissionair minister van Justitie Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) aan te houden tot een interim-kabinet is geïnstalleerd. Dat heeft MFK-leider en oud-premier Gerrit Schotte gisteren tijdens de openbare Statenvergadering bekendgemaakt. ,,Ondanks het gebrek aan vertrouwen in zijn kabinet, krijgen deze twee ministers nu geen motie van wantrouwen omdat wij verantwoordelijk zijn en geen bestuursvacuüm achterlaten zoals zij wilden doen toen ze Córdoba en Larmonie-Cecilia hebben ontslagen”, aldus de voor corruptie veroordeelde politicus. ,,Ze moeten de portefeuilles van alle vertrekkende ministers maar verdelen.”
Koeiman heeft zelf maar twintig minuten in de Statenzaal gezeten en is toen weggelopen. Hij was verrast met de aankondiging van Schotte dat hij toch als demissionair premier zou aanblijven en heeft gisteren meteen juristen en adviseurs opgeroepen om advies in te winnen. ,,Het is een volstrekt nieuwe en voor ons dus onbekende situatie. We willen weten wat onze opties en mogelijkheden zijn. Niemand wil in de huidige situatie een minuut langer dan nodig is aanblijven, maar je kan het land natuurlijk niet onbestuurbaar achterlaten. Ik ben me heel goed bewust van mijn verantwoordelijkheid.”
Ondertussen heeft de gouverneur - in reactie op de moties van gisteren - een nieuwe consultatieronde aangekondigd. In een officiële verklaring aan de pers maakt het Kabinet van de Gouverneur bekend dat de gouverneur bericht heeft ontvangen over de uitkomst van de openbare vergadering van de Staten van gisteren, 17 februari 2017, waarbij moties van wantrouwen zijn aangenomen tegen de demissionaire ministers van het kabinet-Koeiman, te weten minister Kenneth Gijsbertha (MAN), minister Suzy Camelia-Römer (PNP), minister Zita Jesus-Leito (PAR) en minister Eugene Rhuggenaath (PAR). Ook is Koeiman verzocht om de Gevolmachtigde minister Eunice Eisden (MAN) ontslag te verlenen en is een motie aangenomen waarin de Staten de gouverneur verzoeken om onverwijld het landsbesluit waarbij de voormalige ministers Ruthmilda Larmonie-Cecilia en Jaime Córdoba (beiden PS) ontslag is verleend, in te trekken en alle rechtsgevolgen daarvan ongedaan te maken. Tot slot is gisteren ook een motie aangenomen waarin de gouverneur wordt verzocht Larmonie-Cecilia aan te wijzen als formateur voor een te vormen interim-kabinet.
Naar aanleiding van de uitkomst van de Statenvergadering, zal de gouverneur volgende week onder meer de voorzitter van de Staten, de ondervoorzitter van de Raad van Advies, de minister van Staat en de fractieleiders uit de Staten uitnodigen voor consultatieve gesprekken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.