Reorganisatie met mogelijk verlies banen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De inhoudelijke aanbevelingen uit het onderzoeksrapport van Kinderoorden Brakkeput zijn nagenoeg geïmplementeerd waardoor in september vorig jaar het opnameverbod van het kindertehuis voor jongens is opgeheven.
Dat verklaart de nieuw aangestelde changemanager, interim-directeur Attie de Graaf, tegenover het Antilliaans Dagblad.
Volgens De Graaf is ongeveer de helft van de kinderplaatsen weer bezet. Uit welingelichte bron wordt vernomen dat Kinderoorden Brakkeput in totaal 60 plaatsen heeft. Aan personeel werkten er tot medio vorig jaar nog 40 personeelsleden van wie ongeveer 25 in de (pedagogische) zorg en 15 als ondersteunend personeel, waaronder secretariaat, chauffeurs en schoonmaaksters. Volgens Gregory Wilson van de ambtenarenvakbond Abvo, zou De Graaf een reorganisatieplan hebben opgesteld waarbij verschillende functies komen te vervallen of ineengeschoven worden. Er zouden dan ongeveer zes banen komen te vervallen. ,,Om mogelijke onrust te voorkomen waren wij in gesprek met het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), tot voor kort minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS). Er heeft nog geen gesprek plaatsgevonden met de nieuwe PS-minister Jaime Córdoba. Nu de regering gevallen is, zal dat mogelijk nog even op zich laten wachten. Ons doel is in elk geval om ervoor te zorgen dat er geen personeel ontslagen wordt, dat op z’n minst voor overplaatsing gezorgd wordt, maar beter nog voor om- of bijscholing zodat het personeel elders ingezet kan worden binnen de organisatie. Ook moeten de medewerkers opnieuw gemotiveerd worden, na alles wat er in het internaat gebeurd is”, aldus Wilson.
De Graaf werd vorig jaar aangesteld om orde op zaken te stellen nadat gebleken was dat twee mannelijke medewerkers kinderen hadden misbruikt. Een van hen, Curtly Vrutaal, is inmiddels tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. De andere, Mayron Maduro, is op vrije voeten gesteld door de rechter-commissaris in afwachting van zijn zaak. ,,Zijn dagvaarding moet nog uitgebracht worden”, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd weten. De kinderen werden toen overgeplaatst en het bestuur en de directie traden af. Het ministerie van SOAW startte een onderzoek, waarvan de resultaten nimmer publiekelijk zijn gemaakt.
De Graaf heeft gewerkt bij Tjallingahiem Jeugdzorg in Leeuwarden, waar zij een geliefde persoon was, zo blijkt uit het afscheid dat voor haar daar werd georganiseerd en te lezen is op internet. Zij was daar directeur bij de instelling die werkt met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).
Naast De Graaf is er een nieuw bestuur, bestaande uit, voor zover bekend, onder anderen secretaris Nicòle Eendragt, penningmeester Rita Maria en bestuurslid Elton Villareal.