Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Testen en direct behandelen, dat is de enige manier om de hiv-epidemie op Curaçao te beteugelen. Dat zegt Izzy Gerstenbluth, arts-epidemioloog bij Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz, voorheen GGD), die de bevolking adviseert om zich een keer per jaar te laten testen.

izzy
Gerstenbluth, hoofd van het Departement voor Epidemiologie & Onderzoek, is in overleg met stakeholders om te kijken of het pilotonderzoek uit 2014 naar hivbesmetting op Curaçao in 2017 kan worden vervolgd, om te komen tot een nationale campagne voor de detectie van hiv op het eiland.
,,In het kader van het pilotonderzoek deden huisartsen een speekseltest bij tal van patiënten die hiervoor toestemming hadden gegeven. Na twintig minuten was de uitslag van die test bekend. We hadden deelnemers aan het onderzoek uitgelegd, dat zij het resultaat bij de huisarts konden afwachten, of een telefoonnummer konden achterlaten, waarop zij alleen gebeld zouden worden als uit de test zou blijken dat zij met hiv geïnfecteerd waren.”
Het pilotonderzoek leverde registratie van een aantal nieuwe gevallen van hivbesmetting op. ,,Deze mensen kwamen direct in aanmerking voor zorg.” Met hiv is tegenwoordig goed te leven, je kunt er oud mee worden, zegt de epidemioloog. ,,De medicatie is enorm verbeterd, er zijn nauwelijks bijwerkingen, en de patiënt hoeft slechts één pil per dag te nemen.” Met nadruk: ,,Maar je moet het wel doen, die medicatie nemen, want zodra je stopt, begint het virus zich weer te vermenigvuldigen.”
Gerstenbluth legt uit dat iemand die pas besmet is, veel van het virus in zijn of haar bloed heeft. ,,De concentratie is dan het hoogst, en daarmee ook de kans op besmetting van anderen. Naar gelang iemand wordt behandeld en medicatie gebruikt, neemt de concentratie af, en uiteindelijk is het hiv nauwelijks nog in het bloed te traceren. De kans op besmetting van een partner is dan klein.”
,,Hieruit volgt”, zegt Gerstenbluth, ,,dat als alle met hiv besmette personen bij ons bekend zouden zijn, en al deze mensen door ons worden behandeld, dat dan de kans op nieuwe hivbesmettingen in Curaçao zeer klein is.” De epidemioloog voorspelt: ,,Als we iedereen kunnen helpen, gaan we eindelijk, na dertig jaar gestage toename van hivbesmetting op het eiland, een daling in de cijfers zien. Dan kunnen we de huidige epidemie stelselmatig indammen.”
Het aantal mensen dat sinds de eerste registratie van hiv in 1985 in Curaçao met het virus is besmet, bedraagt 1.800.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.