Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Stichting Clean Air Everywhere begint naar eigen zeggen een ‘ultieme bodemprocedure tegen het Land Curaçao’ over de aanhoudende milieu(lucht)vervuiling.

cae

De regering heeft aangekondigd - aldus Clean Air Everywhere - dat ‘alle problemen met de milieu(lucht)vervuiling zullen zijn opgelost zodra de Isla, CRU/BOO en Aqualectra zijn overgeschakeld op gas’. ,,Maar dit zal nog minstens vijf tot tien jaar duren, als het al echt doorgaat.”
Foundation Clean Air Everywhere (CAE) en een dertigtal bewoners onder de rook willen hier dus niet op wachten: ,,Elk jaar dat de beschikbare onmiddellijke maatregelen - zoals het gebruik van schone, maximaal 1 procent zwavelhoudende brandstof - en modernisering worden uitgesteld, sterven tientallen mensen en lopen honderden, zo niet duizenden inwoners, kleine kinderen en baby’s gezondheidsschade op.”
CAE en een aantal bewoners uit de wijken Wishi, Marchena, Curasol, Blaauw, Klein Sint Michiel en Boca Sami starten daarom een bodemprocedure bij de rechter waarin wordt geëist dat het Land Curaçao zich houdt aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
,,Daarin is vastgelegd dat de overheid haar inwoners dient te beschermen tegen bijvoorbeeld gezondheidsrisico's.” Ook houden de eisers de mogelijkheid open om vergoeding te claimen bij de overheid voor geleden en nog te lijden schade.
Mochten de eisen van CAE weer worden afgewezen, dan zal de stichting de zaak voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, kondigt de stichting nu al aan.
In 2015 spanden CAE en stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) samen met een aantal inwoners onder de rook van de raffinaderij een kort geding aan tegen het Land Curaçao. De rechter heeft in die zaak alle eisen afgewezen, aldus Clean Air Everywhere, omdat ‘de wensen van de eisers in de loop van de procedure grotendeels zijn ingewilligd’.
,,Dat is dus niet waar gebleken. Zoals zo vaak, bleef het bij beloften en goede voornemens. De eisen waren onder meer een gezondheidsonderzoek, onderzoek naar en voorlichting over de groene aanslag en beperking van het fakkelen van de raffinaderij. Het vonnis is eerder dit jaar al zwaar bekritiseerd door een tweetal vooraanstaande juristen, die constateerden dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens - waaraan ook Curaçao zich heeft verbonden - ernstig wordt geschaad.”
Het is in de ogen van CAE triest om een jaar later te moeten constateren dat de overheid niet alleen de rechter, maar de hele bevolking benedenwinds van de raffinaderij voor de gek heeft gehouden. ,,Immers, na ruim een jaar is de overheid geen van haar toezeggingen nagekomen. Sterker nog, de stankoverlast, de groene aanslag en de zwaveldioxide-uitstoot is alleen nog maar erger en urgenter geworden!”
Alle nationale en internationale milieunormen worden grof overtreden, terwijl het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur nog nauwelijks iets doet, zo stelt Clean Air Everywhere. Weliswaar wordt in opdracht van GMN - ‘onder zware druk van en betaald door Nederland’ - op dit moment een audit van de Isla en de CRU/BOO uitgevoerd om te kijken welke verbeteringen kunnen worden aangebracht.
Dat wil echter volgens de sceptische stichting nog niet zeggen dat eventuele daaruit voortvloeiende aanbevelingen worden uitgevoerd, zoals dit ook nooit is gebeurd met eerdere aanbevelingen. ,,En dus zal dit rapport net zoals de tientallen andere rapporten die sinds 1979 zijn opgesteld ongetwijfeld weer in de spreekwoordelijke la verdwijnen.”
De nu te starten procedure moet ertoe leiden dat eindelijk de meest basale gezondheidsnormen in acht worden genomen en dat de inwoners worden beschermd tegen de gevolgen van de ernstige milieu(lucht)vervuiling, zo besluit CAE, die advocaat Sandra in ’t Veld in de arm heeft genomen, die wordt bijgestaan door een team van Stibbe Advocaten Amsterdam.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.