Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ministers Nelson Navarro (PAIS) van Justitie en Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zoeken een oplossing voor de ongeveer 1,5 miljoen gulden die nodig is om aan de eisen van de stakende contractarbeiders en de werknemersvakbond SGTK te kunnen voldoen.

pomp
De vakbond wil naast de loonsverhogingen een eenmalige uitkering van 3.000 gulden per werknemer. De aannemers zijn bereid om 500 gulden voor hun rekening te nemen. Het gaat volgens SGTK-voorzitter Alcides Cova dus om 2.500 gulden voor ongeveer 700 arbeiders. Om de ministers ruimte en tijd te geven werd de algemene ledenvergadering van de vakbonden gisteren al verschoven van 14.00 naar 19.00 uur, maar uiteindelijk hebben de ministers tot vanochtend de tijd gekregen om met een voorstel te komen. De vakbonden hebben voor vandaag een persconferentie aangekondigd. Daarin zullen zij informatie geven over het vervolg van de acties.
Minister Navarro zei gisteravond dat er ‘een mediastilte is afgesproken’. Rond 18.00 uur liet landsbemiddelaar Randolph ‘Dòis’ Gijsbertha weten ‘vanaf 10.00 uur een oplossing’ te zoeken. Hij heeft eerder geprobeerd de aannemers individueel te spreken, maar zonder succes. ,,Wij vinden dat een kwalijke zaak”, zegt Mike Willem, voorzitter van de Antilliaanse Aannemersvereniging (AAV). ,,Dat is tegen de afspraak dat we centraal onderhandelen.” Willem zegt dat advocaat Michael Bonaparte namens negen aannemers vandaag de rechter zal verzoeken het kort geding, dat 2 september op verzoek van de landsbemiddelaar werd aangehouden, weer voort te zetten. De aannemers eisen in het kort geding dat de acties direct worden gestopt en dat de SGTK haar leden oproept om weer aan het werk te gaan. De contractarbeiders legden twee weken geleden op maandag 29 augustus het werk neer. Twee dagen later werden de aannemers via een brief van de Isla-raffinaderij aan de AAV nog eens herinnert aan de contractuele afspraken. ,,Refineria Isla verwacht dat u aan die verplichtingen voldoet en de nodige maatregelen neemt om de continuïteit van de werkzaamheden te bewaken.” De aannemers vrezen dat, nu de acties voortduren en dreigen te escaleren, sancties volgen.
De acties van de leden van de SGTK hebben volgens Alcides Cova de steun van praktisch alle vakbonden op het eiland. ,,Iedereen doet mee om het misbruik van arbeiders te stoppen”, zei hij zaterdag bij TeleNotisia. Isla-woordvoerder Henny Cornelia denkt dat de werknemers de gevolgen van de staking het hardst voelen. ,,’No work, no pay’, dat is de regel van hun werkgevers. Ze worden per dag betaald en lopen nu al bijna een halve maand salaris mis. Wij betalen de aannemer ook pas als het werk klaar is, dus die krijgen nu geen geld, maar uiteindelijk moeten de onderhoudswerkzaamheden toch uitgevoerd worden en dan betalen we alsnog.” Willem vraagt zich af of de aannemers de terugval in cashflow kunnen opvangen. ,,De marges zijn tegenwoordig zo klein.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.