Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Demonstraties op de openbare weg bij Refineria Isla en Fort Amsterdam zijn tot volgende week vrijdag 9 september verboden. islaDat heeft minister van Justitie Nelson Navarro besloten, nadat de acties van de werknemersvakbond SGTK uit de hand liepen.
De ministeriële beschikking geldt sinds gisteren en bepaalt dat ‘het is verboden om zich met voorwerpen, stoffen, goederen, voer- of vaartuigen op de openbare weg te begeven of te bevinden in een straal van 1 kilometer van de in- en uitgangen van Refineria Isla en in een straal van 5 kilometer van het Fort Amsterdam, met het kennelijke doel deel te nemen aan een demonstratieve actie’. De beschikking verbiedt om ‘de vrije doorgang en veiligheid van het verkeer te beletten, te hinderen of in gevaar te brengen’, omdat dat ‘tot ontregeling van het maatschappelijk leven’ leidt en ‘een ernstige verstoring van de openbare orde’.
Donderdagmiddag moesten de politie en het ‘Riot Team’ van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) hard optreden bij de ingang van Refineria Isla aan de Schottegatweg (Post 5), toen actievoerende contractarbeiders opnieuw brandjes stichtten en ook nog eens met flessen gooiden. Drie demonstranten, in de leeftijd van 51, 60 en 70 jaar, werden gearresteerd wegens bedreiging van de politie.
Maar sinds gisterochtend is de rust teruggekeerd rondom de raffinaderij. Bij de poorten van Post 5 en van Post 7 in Emmastad is geen demonstrant meer te zien. De politie houdt de situatie rondom de raffinaderij in de gaten met ‘rijdend toezicht’: een bus met politieagenten patrouilleert langs de verschillende toegangswegen naar de raffinaderij.
Op de vierde dag van de staking liep het donderdagmiddag compleet uit de hand, nadat de rechter bevel had gegeven om de blokkades voor de poorten van de raffinaderij op te breken. ,,We hebben de leiders van de actie er meerdere malen op gewezen dat ze hun leden onder controle moesten houden en niet op de openbare weg actie mochten voeren, maar dat had geen effect”, zegt politiewoordvoerder Imro Zwerwer tegen Radio Mas. ,,Demonstreren is toegestaan. Daarom hebben we drie dagen lang veel getolereerd. Maar toen niet alleen drums en auto’s in brand werden gestoken, maar ook met flessen werd gegooid, moesten we optreden. Dat was niet langer acceptabel.”
De politie merkte maandag, de eerste dag van de staking, al dat er veel alcohol werd gedronken. Omliggende winkels werd gevraagd te sluiten en geen drank te verkopen aan de actievoerders. Zwerwer: ,,We hebben mensen aangesproken op hun alcoholgebruik, maar dat werd steeds moeilijker.” Het afsluiten van de wegen, zoals de Schottegatweg en de Rijkseenheid Boulevard, was volgens de politiewoordvoerder nodig om te voorkomen dat mensen met verkeerde intenties op het terrein van de Isla konden komen. ,,We hebben het wel over een raffinaderij.”
Nu de werknemers en trucks van Isla, Curoil en Aqualectra het terrein van de raffinaderij weer op kunnen, is de levering van stroom en benzine niet langer in gevaar. Donderdag viel de stroom op een groot deel van het eiland uit, nadat Aqualectra de centrale op het terrein van Isla had uitgeschakeld. Curoil en Curgas lieten weten dat de levering van brandstof aan de benzinepompen wat vertraging kon oplopen, maar dat er ‘geen reden voor paniek’ was, omdat er op het eiland voldoende brandstof is voor maanden. Een dag eerder op woensdag drong Refineria Isla er in een persbericht al op aan bij aannemersvereniging AAV en de werknemersvakbond SGTK om snel een oplossing te vinden voor het conflict over een loonsverhoging voor de contractarbeiders, die wordt opgenomen in de nieuwe cao. Donderdagmiddag volgde een kort geding waarin Refineria Isla, gesteund door Curoil/Curgas en Aqualectra eisen dat de ‘vrije toegang tot de Isla-terreinen op geen enkele wijze wordt belemmerd of verhinderd’. Door de blokkades kan de raffinaderij ‘niet voldoen aan haar verplichtingen jegens de leveranciers, afnemer en (indirect) de gemeenschap’, zo onderbouwt advocatenkantoor HBN Law de eis. De vakbond volgt nog tijdens de zitting het bevel van de rechter en draagt haar actievoerende leden op de blokkades bij Post 5 en Post 7 op te heffen. Daarmee komt de levering van stroom en benzine niet langer in gevaar. Het kort geding wordt aangehouden en kan worden voortgezet in geval de toegang tot de terreinen van de raffinaderij toch weer worden geblokkeerd door de vakbondsleden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.