Van een onzer verslaggevers
Willemstad - CBCS-president Emsley Tromp, tegen wie verdenkingen zijn van belastingfraude en witwassen in de privésfeer, is dinsdagavond teruggekeerd op Curaçao. huiszoekingtrompHij is vrij man, zit naar verluidt thuis en werkt mee aan het onderzoek.
Vorige week, toen er een huiszoeking plaatsvond op zijn woonadres, was de topman van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in Washington in verband met een dienstreis. Daarna verbleef hij enkele dagen in Miami. Bij aankomst dinsdagavond met een vlucht van American Airlines werd hij op luchthaven Hato opgewacht door functionarissen van het Recherchesamenwerkingsteam (RST).
Niet om hem aan te houden, zo meldt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd, maar met het verzoek om zijn mobiele telefoon af te geven, waar Tromp ook mee instemde.
Bij huiszoeking is het gebruikelijk dat persoonlijke eigendommen als de privé-administratie en gegevensdragers zoals computers, laptops en mobiele telefoons in beslag worden genomen en meegenomen. Dat de smartphone alsnog is ingenomen, is daarom niet per se bijzonder na de inval een week geleden. Met toestemming van de rechter-commissaris worden gegevens gekopieerd en onderzocht.
OM-persvoorlichter Norman Serphos geeft aan dat in deze fase nog altijd sprake is van ‘een vooronderzoek’ en dat ‘nog niet is besloten tot strafvervolging’ van Tromp. Tot en met gisteren heeft er nog geen gesprek of gehoor plaatsgevonden tussen Tromp en de behandelend officier van justitie.
Uit alles (wat tot nu toe bekend is) blijkt het OM specifiek te kijken naar de privépersoon Tromp, zijn lokaal gevestigde pensioenstichting E.T. Pensioenen en Asia Condominium, een LLC (limited liability company) waarin zijn appartement in Miami is ondergebracht. Justitie kijkt naar de geldstromen bij de transacties in verband met de aankoop van het appartement. Volgens Tromp zelf heeft hij hiervoor, na een aanvankelijk overbruggingskrediet, zijn pensioengelden gebruikt.
Een registeraccountant van PwC Curaçao heeft het geheel, op verzoek van Tromp, inclusief onderliggende documenten in kaart gebracht. Dit feitenonderzoek werd begin juli door Tromp aangeboden aan procureur-generaal Guus Schram. De zaak ‘Saffier’, zoals het onderzoek van het OM volgens de voorlichter heet, was toen al opgestart. Dit gebeurde begin dit jaar.
In verband met het onderzoek en de verdenkingen heeft Tromp - die de strafbare feiten overigens ten sterkste ontkend en zelf meent dat sprake is van een misverstand - alle medewerking toegezegd en ook direct zelf vakantie opgenomen; er is gelijktijdig een waarnemer als Centrale Bank-president aangesteld. Dit voor een periode van dertig dagen. Hij zou ervan uitgaan dat het mogelijk moet zijn dat er binnen die termijn meer duidelijkheid is. Maar indien het allemaal toch langer duurt zou Tromp bereid zijn ook langer met vakantie, en dus weg van de CBCS, te blijven.
Binnenkort zou er een vergadering zijn van de Raad van Bestuur (RvB, directie), de Raad van Commissarissen (RvC) en de vermogensgerechtigden (de ministers van Financiën namens de landen Curaçao en Sint Maarten). Wanneer deze cruciale bijeenkomst plaatsvindt is onbekend. Minister José Jardim van Financiën liet dinsdag weten ‘op dit moment niets te melden’ te hebben en was gisteren onbereikbaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.