Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op de eerste verdieping van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) wordt vandaag officieel het nieuwe hartcentrum geopend. hartcentrum2Gisteren werden de eerste twee patiënten behandeld in het katheterisatielaboratorium (cathlab). ,,Toch spannend”, zegt medisch directeur Franke Scheper. ,,Maar alles is goed gegaan.”
Als op de eerste verdieping van het Sehos de automatische deuren van afdeling B geruisloos openslaan, is het alsof je in een andere wereld stapt. Daarbuiten op de open gang is het rumoerig, bladdert de verf hier en daar van de muren en lijkt het meubilair in de kamers verouderd. Maar hier, binnen in het nieuwe hartcentrum, heerst een serene rust en ruikt alles naar ‘nieuw’. Alles is ook nieuw, legt Scheper uit. ,,De buizen in het plafond voor de aanvoer van zuurstof, de bedrading voor de apparatuur voor bijvoorbeeld het toedienen van zuurstof en gassen voor reanimatie en het monitoren van vitale functies, alles.”
Het hartcentrum met de ‘coronary stroke en care unit’, de eerste harthulp en het cathlab moesten verhuizen in verband met de bouw van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO). De overheid stelde een budget van 5 miljoen gulden beschikbaar voor de verbouwing en inrichting van de ruimtes. ,,Daar zijn we binnen gebleven”, zegt Scheper. De medisch directeur benadrukt dat de aanwezigheid van een cathlab van levensbelang is voor hartpatiënten op het eiland, maar ook van Bonaire en Sint Maarten. ,,Voorheen werden mensen behandeld met medicamenten, maar met behulp van katheterisatie en dotteren kunnen we meer mensenlevens redden en de kwaliteit van leven verbeteren.”
Net zoals in het oude, inmiddels gesloopte, gebouw heeft de nieuwe afdeling zes bedden voor de ernstig zieke hartpatiënten (‘high care’) waarbij de vitale functies moeten worden bewaakt, ondersteund of overgenomen. ,,Voor deze mensen is het erop of eronder”, zegt Scheper. Daarnaast zijn er, ook evenveel als in de oude situatie, tien bedden in de ruimte van de eerste hart hulp (EHH). Hier onderzoeken cardiologen of er hartproblemen zijn en zo ja, welke. In de lounge wachten patiënten voor een geplande, diagnostische hartkatheterisatie. Zij gaan daarna naar huis of worden opgenomen voor verdere behandeling. Vanuit de zusterpost kunnen ook patiënten op andere afdelingen met een kastje op de borst op afstand in de gaten worden gehouden.
,,Zo gaat het straks ook in het HNO”, zegt Scheper trots. ,,Alle apparatuur die we hier hebben, maar ook het zorgproces kan één op één mee als het nieuwe ziekenhuis opengaat.”
Dat geldt ook voor het cathlab. De nieuwe apparatuur van Siemens kostte ongeveer een miljoen gulden en vervangt het apparaat van Philips dat in januari 2014 werd gekocht. ,,De aanschaf was nodig omdat dit type kleiner is en niet aan het plafond wordt bevestigd, maar op de betonnen vloer staat. Anders hadden we het dak moeten versterken”, zegt Scheper. ,,Het kan behalve door de interventiecardiologen ook worden gebruikt door de radiologen, waardoor we zonder downtime kunnen werken.” Het mechanische deel van de Philips-installatie is opgeslagen en zal in HNO ook weer worden gebruikt, of als back-up of samen met de apparatuur van Siemens. ,,De software, het computerdeel, zal dan wel vernieuwd moeten worden”, erkent Scheper.
Gisteren lagen de eerste patiënten op de afdeling high care. De verhuizing van het hartcentrum en het cathlab is volgens Scheper een ‘grote verbetering’. ,,Een stap vooruit. Hier kunnen we jaren mee verder.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.