Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Luchtvaartmaatschappij Insel Air stopt met het doorberekenen van een brandstoftoeslag in haar ticketprijs. Het wachten is op groen licht van de International Air Transport Association (Iata).
De luchtvaartmaatschappij heeft besloten om in de tickets geen brandstoftoeslag meer op te nemen, omdat de kosten van brandstof langere tijd aanzienlijk zijn gedaald. Chief commercial officer (cco) Jurgen Lippinkhof verwacht dat over ongeveer drie weken de code ‘YQ’ niet meer op de tickets van Insel Air is te zien. Die code staat voor carrier imposed surcharges, waar de brandstoftoeslag onder valt. De hoogte van de toeslag onder YQ varieert per bestemming. Op een retourticket (heen 4 maart, terug 11 maart) naar Bonaire is de toeslag bijvoorbeeld 41,60 dollar per reiziger en naar Miami 67,40 dollar.
Terwijl automobilisten vrijwel direct veel minder betalen voor een liter benzine als de prijs van de olie daalt, zien klanten van luchtvaartmaatschappijen weinig verbetering in de prijs van hun ticket. Dat veroorzaakt wereldwijd veel onbegrip onder reizigers. Al in december 2014 legt een woordvoerder van de KLM aan <I>Nu.nl<I> uit dat een dalende olieprijs niet betekent dat de kosten voor brandstof meteen zakken. Een vliegtuig gebruikt geen ruwe olie maar kerosine en bijvoorbeeld ‘hedging’ - het kopen van brandstof tegen een van tevoren afgesproken prijs - beïnvloedt de kosten. ,,De olieprijs is slechts een factor”, aldus de KLM-woordvoerder. Ook Lippinkhof noemt het berekenen van de vluchtkosten en de brandstoftoelage ‘ingewikkeld’. ,,Het is geen een-op-een berekening.”
Volgens Edward Heerenveen, directeur van Insel Air, geeft het afbouwen van de brandstoftoelage weinig problemen, omdat de maatschappij lang heeft gewacht met het verhogen van de prijzen in de periode dat de brandstofprijs steeg. ,,In die tijd hadden we veel concurrentie van DAE en moesten we voorzichtig zijn met het aanpassen van de ticketprijzen.” Het verdwijnen van de toeslag betekent niet per definitie dat alle tickets goedkoper worden. Heerenveen noemt als voorbeeld Venezuela. Omdat de maatschappij daar nu in dollars in plaats van bolivars moet betalen, zijn de kosten voor die route enorm gestegen. Het aantal vluchten naar Venezuela is drastisch verminderd. Had voorheen nog 34 procent van alle vluchten van Insel Air een bestemming in Venezuela, nu is dat nog maar 8 procent.