Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose Kristie van der Woude (17) en Tijn van der Gulik (15) doen mee aan de Jeugdwereldkampioenschappen Laser Radial zeilen in Maleisië.

Die begonnen afgelopen zondag en duren nog tot 3 januari 2016. Ze vertegenwoordigen Curaçao en St. Maarten (AHO).
Van der Woude en Van der Gulik kennen elkaar van het zeilen, maar zitten sinds een aantal jaar ook bij elkaar op school (KAP/PSC). Van der Wouden zit in 6 vwo en doet buiten het zeilen nog aan hockey. Van der Gulik zit in 5 vwo en beoefent de sport zeilen met veel passie. ,,Ik zeil al sinds mijn zesde, dus al ruim negen jaar. We zeilen bij Youth Sailing Curaçao (Ysco). Dit is een zeilschool voor de jeugd van beginner tot op hoog niveau. Ik train zeker twee keer drie uur per week op het water en vaak is dit drie, en soms vier keer per week. Daarbuiten ga ik vier keer per week naar de sportschool. Op deze manier blijf ik fysiek in vorm, wat hard nodig is tijdens het zeilen. De tijd op het water is kostbaar en besteden we liever aan bijvoorbeeld het trainen van tactiek en strategie”, aldus Van der Gulik.
Ook Van der Wouden zeilt al vanaf jonge leeftijd. ,,Ik zeil al sinds mijn vijfde, maar het was een lange tijd gewoon een beetje in een bootje zitten. Ik zeil nu 2,5 jaar serieus. Sinds mijn eerste buitenlandse wedstrijd in de Laser ben ik het serieuzer gaan nemen. We zitten officieel bij de Ysco, die ook de trainingen organiseert, maar omdat die trainingen niet altijd genoeg zijn voor ons, trainen we ook vaak apart van elkaar en dat komt dan uit op gemiddeld twee tot drie keer per week”, aldus Van der Woude.
Het Jeugd-WK in Maleisië is van de Isaf (de wereldzeilbond). Dit betekent dat er meerdere typen boten meedoen. Van der Wouden en Van der Gulik zeilen in de Laser Radialklasse. Er zijn drie typen Laser: de algemene Laser Radial is voor de jeugd- en vrouwenklasse, dan is er nog een maatje groter voor mannen en maatje kleiner voor de jongere jeugd. Ook zijn er tweepersoons boten en surfplanken.
Elk land mag één jongen en één meisje sturen per bootklasse. In totaal worden in de Radialklasse negen wedstrijden gevaren. De positie waarin er gefinisht wordt is het aantal punten dat je kunt krijgen voor een wedstrijd. De slechtste race mag je aftrekken en dan wint uiteindelijk degene met het laagste puntentotaal.
,,De kampioenschappen zijn in Maleisië op het eiland Langkawi. Op dit eiland staat er vaak weinig wind. Aangezien wij hier altijd extreem veel wind hebben vergeleken met andere landen, moesten wij elke keer dat er iets minder wind stond meteen het water op om de lichte wind-technieken beter te leren beheersen. Omdat we vaak lange dagen van rond de zes uur op het water maken en al deze tijd gefocust moeten blijven op windveranderingen en strategieën, is het heel belangrijk om fit te zijn. Daarbij is de Laser ook een heel intensieve boot, waar je ook lenig voor moet zijn. Ik ben zelf rond de drie keer per week naast het zeilen nog naar de sportschool geweest en daarnaast deed ik nog ongeveer één keer per week aan conditietraining. Ook is het met lichte wind handig om toch lichter te zijn dan de rest, nou ben ik 1,80 dus lichter dan de rest wordt het zeker niet. Maar ik heb toch mijn best gedaan door te letten op wat ik eet, zoals niet te veel chocola en koekjes”, aldus Van der Woude.
Ook Van der Gulik heeft de afgelopen maanden intensief getraind. ,,Vanaf het moment dat ik wist dat ik aan dit evenement mee zou doen, ben ik me hier op gaan focussen. Sinds juni ben ik er actief mee bezig. De voorbereiding hield in dat ik ging uitzoeken wat de omstandigheden zijn op de plek waar de wedstrijd is en dat je natuurlijk ook naar die omstandigheden gaat trainen”, aldus Van der Gulik.
,,Ik vind het zelf geweldig dat ik zo ver mag reizen voor een wedstrijd, zo kom je nog eens in landen waar je anders nooit was gekomen en leer je ook nog eens mensen kennen die dezelfde passie hebben als jijzelf. Ik heb zelf in de Laser al aan twee EK’s (Denemarken en Portugal) meegedaan. Ook heb ik al eerder meegedaan aan een Isaf Jeugd WK (Portugal), twee Nederlandse kampioenschappen, een Europacup Hoorn, twee keer een United 4 in Workum, een Midwinter in Clearwater, een Orangebowl in Miami en een Caribbean Championship in St. Maarten. Ik heb nog niet eerder grote prijzen gewonnen, maar wel wat van kleine wedstrijdjes op het eiland. In St. Maarten ben ik weleens tweede geworden bij de meisjes en in de optimist (boot die ik voor de laser had) wel eens wat prijzen bij wedstrijden uit de regio”, aldus Van der Woude.
Van der Gulik heeft ook al eerder ver gereisd om mee te doen aan wedstrijden.
,,Ik vind het reizen niet zo’n probleem. Je kan er van tevoren goed op inspelen door alvast aan de jetlag te werken met slaaptijden en je kan tijdens het reizen nog goed in vorm blijven. Ik heb meerdere malen deelgenomen aan kampioenschappen in Brazilië, de VS en Nederland. Dit waren ook allemaal lange reizen.” Van der Gulik heeft daarbij ook al vaker prijzen gewonnen. ,,Ik heb in Puerto Rico, Sint Maarten en op Curaçao meerdere malen op het podium gestaan. Een grote overwinning was toen ik Curaçaos kampioen werd in de Optimistklasse en daarna in de Laserklasse en de Sunfishklasse.
Bij de meeste evenementen gingen er minimaal een ouder mee en soms het hele gezin (ik heb twee broertjes die ook zeilen). Bij dit evenement gaat onze coach Ard van Aanholt mee. Vanuit Nederland zullen wij samen reizen naar Maleisië”, aldus Van der Gulik.
Beiden zijn van mening dat de kans dat ze winnen in Maleisië niet erg groot is. ,,Ik acht de kans bijna niet aanwezig, maar als ik goed vaar en ik blij ben met mijn resultaat dan zou ik het als ik terug ben vieren met mijn familie en vrienden. En daarna met alle zeilmensen”, aldus Van der Wouden.
,,Winnen zit er niet in, maar een overwinning zou voor mij zijn om aan het einde het gevoel te hebben dat ik alles heb gegeven en dat ik tevreden ben met mij resultaat. Dat motiveert me om nog harder door te gaan met trainen en misschien in de komende jaren een kans te maken op de wereldtitel”, aldus Van der Gulik.
Daarbij zien beiden een carrière als topsporter wel zitten.
,,Het is natuurlijk de droom van elke sporter om naar de Olympische Spelen te gaan, maar ik ga volgend jaar studeren in Nederland. Ik weet niet of het allemaal samengaat; ik ga het wel proberen. Maar het is dus niet dat zeilen bij mij voor mijn studie gaat. Wie weet neem ik nog een jaar vrij en ga ik me proberen te kwalificeren”, aldus Van der Woude.
,,Zeilen als beroep lijkt me geweldig, een oceaanrace als de Volvo Ocean Race of een vlootrace als de Olympische Spelen zijn een droom voor mij. Wie weet ben ik daar over een aantal jaar wel. Ik ga in ieder geval eerst mijn vwo afmaken en daarna ga ik studeren of zeilen. Het hangt af van hoe het zeilen in de komende twee jaar gaat. Voor mij is dit evenement wel de start voor grote dingen in de Laserwereld”, aldus Van der Gulik.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.