Door Gijs van den Heuvel
Willemstad - Curaçao krijgt van 15 tot 18 juli 2018 een groots Sail-evenement in de haven.

Dat bevestigt voorzitter Lourdes ‘Lucky’ Ezechiëls van de Curaçao Sail Foundation tegenover het Antilliaans Dagblad. Het evenement brengt in ieder geval acht zogenoemde tallships naar Curaçao, maar de organisatie hoopt dat het er nog meer worden.
,,Er is tien jaar lobbyen voor nodig geweest om het evenement naar Curaçao te krijgen”, aldus Ezechiëls. Curaçao wordt onderdeel van de vierjaarlijkse cyclus van het Latijns-Amerikaanse evenement voor tallships. ,,In 2018 is Chili aan de beurt om het te organiseren. Vorig jaar was dat Argentinië. Het wordt altijd georganiseerd door de marines van de landen, die de tallships gebruiken als opleidingsschip. De landen organiseren het evenement om de beurt.”Er gaat veel werk zitten in het organiseren van Sail. Om daar deel van te mogen uitmaken vergt dan ook langdurig lobbywerk. ,,Je moet drie jaar van tevoren beginnen met de schepen te reserveren. Tot nu toe hebben we alleen zekerheid over de schepen uit de regio. Voor schepen uit andere werelddelen is dat veel lastiger. Je kunt wel een schip uit Japan vragen, maar dat moet dan wel een hele oversteek maken.”
Curaçao maakt bij de volgende editie deel uit van de tournee die de schepen maken langs landen in Latijns-Amerika. ,,Ze beginnen in 2018 in Rio de Janeiro in Brazilië. Dat zal op 25 maart zijn. Daarna gaan ze om Zuid-Amerika heen en komen onder andere langs Chili, Venezuela en dit keer ook Curaçao. Ze eindigen op 2 september in Veracruz in Mexico.”
Rondom het evenement op Curaçao zullen er tal van activiteiten worden georganiseerd, zegt Ezechiëls. ,,Maar we zijn nog maar net begonnen, dus daar kan ik nog niet veel over zeggen.” De Koninklijke Marine zal ook haar medewerking verlenen, maar hoort niet bij de Curaçaose organisatie.
Voorzitter Age Bakker van het College financieel toezicht (Cft) liet eerder deze week weten dat het bedrijfsleven op Curaçao economische prikkels goed kan gebruiken. Hij noemde activiteiten in de haven als een goed voorbeeld. ,,Dat is mooi om te horen”, aldus Ezechiëls. De Amsterdamse krant Het Parool liet dit jaar berekenen dat Sail Amsterdam afgelopen augustus de economie van de stad zo’n 90 miljoen euro zou opleveren. Het evenement kostte ongeveer 11 miljoen euro, grotendeels opgebracht door sponsors.
Sail Curaçao wordt niet zo groot als de Amsterdamse versie, waar 44 tallships aan meededen, maar de organisatie hoopt ook hier op een positief effect. ,,Het gaat er ons om iets te organiseren dat er nog niet is geweest. Het zou mooi zijn als mensen in het buitenland dat zien en dan denken: dat ze dat kunnen organiseren op zo’n klein stipje op de kaart.”
Curaçao heeft eerder bezoek gehad van tallships. In 1999 werd een Sail Curaçao 500 georganiseerd ter gelegenheid van 500 jaar geschreven geschiedenis van het eiland. Toen kwamen er maar een paar schepen, nu wordt het een internationaal Sail-evenement. Verder werd het eiland incidenteel bezocht door tallships, zoals in juli dit jaar door de Chileense viermaster Esmeralda.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.