Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) onderzoekt mogelijk vandaag al wat er gaande is bij de saliña tussen Boka Samí/Malpais en Vaersenbaai, nadat milieugroepen melding maakten van illegale bouwactiviteiten in het beschermde natuurgebied.


Dat heeft Dwigno Puriel secretaris-generaal van het ministerie tegenover deze krant verklaard. ,,Op grond van de berichtgeving zal ik de dienst ROP (Ruimtelijke Ordening en Planning - red.) vragen om een zogeheten ‘plaatsopname’ te doen, dat wil zeggen om te kijken wat er daar gaande is. Ook zal ik opdracht geven om te controleren of er op het terrein sprake is van illegale occupatie”, aldus Puriel.
Gisteren meldden de milieugroepen Curaçao Footprint Foundation (CFF) en Amigu di Tera dat er bij de saliña naast Vaersenbaai begonnen was met het illegaal egaliseren van het gebied en het dempen ervan.
Bestuurslid Michelle da Costa Gomez van CFF ging gistermiddag zelf poolshoogte nemen. ,,Er zijn verschillende gaten met een loader gemaakt, de bandafdrukken zijn nog in de modder te zien. Parallel aan de weg is er een soort kanaal uitgegraven, er staat een container midden in de saliña en een deel van de mondi is platgewalst.”
Da Costa Gomez vermoedt dat de illegale activiteiten hooguit een week of anderhalf aan de gang zijn. ,,Op 21 november heeft de CFF nog een foto-excursie georganiseerd in het gebied, wij waren in de middag en de avond op het parkeerterrein van Kokomo Beach. Er was toen nog niets te zien. Bij de saliña zelf hebben wij toen ook niets bijzonders gemerkt,” aldus Da Costa Gomez.
,,Uit navraag bij een bron bij de dienst ROP bleek dat er geen vergunning is afgegeven. Wanneer er water in de saliña ligt, tref je daar heel veel lokale watervogels aan die nestelen, voedsel zoeken en hun hele levenscyclus daar doorbrengen. Migrerende vogels die van Noord- naar Zuid-Amerika trekken, gebruiken de plek om daar uit te rusten”, zo legt het bestuurslid uit.
Amigu di Tera legt in de persverklaring uit dat er in het gebied afgezien van de vogels ook een rijke variëteit aan kruidachtige gewassen is. In het gebied leven ook konijnen en herten. Flamingo’s komen in de regentijd er naartoe om voedsel te halen. De saliña geldt als een zogenoemde Ramsarzone. De Ramsar is een internationaal verdrag voor een verantwoord en duurzaam beleid van saliña’s. ,,In 2012 besloot de Curaçaose regering om 4 saliña’s op de Ramsarlijst te plaatsen, die naast Boka Samí/Malpais en bij Jan Kok/Rif St Marie, de saliña bij Parke Shete Boka en de dam bij Muizenberg”, aldus Amigu di Tera.
De gisteren beëdigde minister Siegfried Victorina van Gezondheid Milieu en Natuur (GMN) en secretaris-generaal Geraldine Christina van GMN waren niet bereikbaar voor commentaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.