Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Caribbean Research and Management of Biodiversity (Carmabi) loopt voorop in de wereld als het gaat om koraalonderzoek. Dat stelt Paul Stokkermans, directeur van Carmabi.

Hij sprak onlangs tijdens het jaarcongres van NBA Opleidingen dat in het teken stond van kennismanagement.
Volgens Stokkermans is een van de onderzoeken waarmee Carmabi zich internationaal heeft geprofileerd, het onderzoek naar koraallarven en de mogelijkheden voor koraalrehabilitatie. Dit onderzoek wordt, onder meer, uitgevoerd in samenwerking met de stichting Sexual Coral Reproduction (Secore).
Momenteel is het nog niet mogelijk om een koraalrif dat (deels) is afgestorven opnieuw te creëren. Volgens Stokkermans bestaan de technieken hiervoor nog niet of zijn in een zeer pril stadium van ontwikkeling. Op Carmabi worden op dit moment technieken ontwikkeld om koralen in tanks op te kweken en weer te plaatsen op het rif. Stokkermans: ,,Carmabi loopt met dit onderzoek, in samenwerking met Secor, voorop in de wereld.”
Op het moment van de zogenoemde ‘coral spawning’ verzamelen de onderzoekers de pakketjes met eicellen en spermacellen middels tentvormige doeken die boven de koralen worden gespannen. De pakketjes worden geplaatst in tanks waar de bevruchting plaatsvindt. De directeur van Carmabi legt in zijn speech uit dat in de tanks vervolgens kleine tegeltjes worden geplaatst die worden voorzien van een microfilm. De larven hechten zich op de tegeltjes en daarop ontwikkelt zich dan koraal. Op een gegeven moment worden de tegeltjes met daarop gegroeid koraal teruggeplaatst op het rif. Het koraal overgroeit het tegeltje zodat niet meer zichtbaar is.
Tijdens het jaarcongres van NBA Opleidingen sprak Stokkermans over de ‘hoogwaardige kennisontwikkeling’ bij zijn instituut. De onderzoeksafdeling van Carmabi is belast met het genereren van kennis. Het gaat daarbij om kennis op natuurgebied.
De resultaten van deze vorm van kennismanagement leveren volgens de directeur geen windeieren op: zo is de directe bijdrage aan de economie door uitgaven van de bezoekende studenten en wetenschappers en familie en vrienden wat hun een bezoek komt brengen, één miljoen gulden.
Het koraalrif genereert volgens Carmabi inkomsten ter waarde van 1,6 miljoen gulden per strekkende kilometer rif per jaar. Daar komt de organisatie op door de inkomsten van het duik- en snorkeltoerisme, de inkomsten uit de visserij, de besparingen door minder uitgave voor kustbescherming en de besparing op de volksgezondheid bij elkaar op te tellen.
Carmabi heeft als gevolg van kennismanagement eveneens een nieuw marien educatieprogramma. Dit bestaat uit lessen op school waarvoor een boekje is ontwikkeld en waarbij een bezoek wordt gebracht aan het nieuwe Marine Education Center, een museum over het leven onder water.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.