Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Vereniging van Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) en het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) zijn optimistisch over een oplossing voor het tekort aan specialisten. De specialisten werken aan een visiedocument voor een nieuwe opzet van de specialistische zorg in het ziekenhuis, zegt VMSC-voorzitter Alexander Saleh. Nu lukt het niet om voldoende specialisten aan te trekken. ,,Er is een nijpend tekort aan specialisten. Het aannameprogramma is mislukt, omdat er te weinig opties zijn.”
De VMSC is tegen het plan om specialisten te verplichten in loondienst te treden bij het Sehos. De mogelijkheid om zich vrij te vestigen moet blijven bestaan, zegt Saleh: ,,Wij staan voor de beste zorg en dat gebeurt niet door specialisten te verplichten in loondienst te treden. Dat gebeurt nergens ter wereld, Curaçao stelt zich star op. Er moeten goede voorwaarden worden gecreëerd door twee typen mogelijk te maken.” Naast loondienst stelt de VMSC voor om vakgroepen samen te stellen met maatschappen.
De vereniging heeft deze week een gesprek gehad met minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur. Saleh betreurt het dat er geen concreet resultaat is bereikt, maar is toch optimistisch: ,,De minister is het met ons eens dat er twee opties mogelijk moeten zijn. Maar hij vertraagt het proces door geen knoop door te hakken. Hij wil een voorstel zwart op wit.” Aan dat voorstel werkt de VMSC. De voorzitter verwacht het visiedocument binnen twee maanden af te hebben. ,,We blijven in gesprek. Ik ben daar optimistisch over.”
Een van de problemen die op korte termijn speelt is het dreigende vertrek van de twee interventie-cardiologen. Daardoor zou het vorig jaar geopende Cathlab stil komen te liggen. De specialisten zouden een miljoen gulden per jaar eisen. ,,Zij worden niet marktconform beloond. Nadat zij hun ontslag hadden ingediend is het Sehos met hen in gesprek gegaan. Nu hebben ze een voorstel ingediend dat misschien wel erg mooi is. Maar als ze 7 of 8 ton krijgen zitten ze netjes op een niveau zoals dat in Nederland normaal is.”
Waarnemend medisch directeur Franke Scheper van het Sehos bevestigt dat de gesprekken met beide cardiologen nog gaande zijn. Hij verwacht dat er binnenkort een positieve uitkomst is van de onderhandelingen: ,,Het gaat de goede richting uit.” Over het aantrekken van nieuwe specialisten zegt hij ook optimistisch te zijn. ,,We werken er hard aan, we hebben de ‘sense of urgency’, de neuzen staan in dezelfde richting.” Minister Whiteman zei eerder dit jaar dat de ‘sense of urgency’ ontbrak binnen het Sehos. Volgens Scheper zijn er al enkele urologen en neurologen aangetrokken, die binnen enkele maanden zullen beginnen. ,,We hebben goed contact met de overheid en de specialisten. Onze focus is gericht op de zorg.”
Saleh bevestigt de komst van urologen en neurologen, maar waarschuwt ook voor een kortstondige aanvulling als de voorwaarden niet goed zijn. ,,Een neuroloog als Merkies komt terug naar zijn eiland. Maar als hij de voorwaarden niet goed vindt kan hij over twee jaar weer weg zijn. Dat heeft hij al eerder gedaan.”
Het voorstel van de VMSC, loondienst of maatschap, moet budgetneutraal zijn. ,,De ene specialist voelt zich prima in loondienst, de ander doet liever zijn eigen administratie en wil als zelfstandige opereren.” Eigenlijk vindt Saleh de hele discussie op Curaçao achterhaald. ,,Die is in Nederland al jaren geleden gevoerd. Er moeten twee opties blijven bestaan. In een maatschap verdelen de artsen zelf hun budget. Dan is het niet erg om extra te werken. In loondienst gaan artsen zich aan vaste uren houden. Dan heb je uiteindelijk meer specialisten nodig.” Volgens Saleh is eens uitgezocht dat er wel twee tot drie keer meer specialisten nodig zijn als ze in loondienst zijn.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.