Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Rechter Peter van Schendel heeft gisteren de wijken onder de rook van de Isla bezocht om zich op de hoogte te stellen van de vervuilingsproblematiek.

 

Het bezoek duurde tweeënhalf uur. De voor gisteren geplande voortzetting van het kort geding van wijkbewoners en de stichtingen Clean Air Everywhere (CAE) en Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) tegen de overheid is uitgesteld tot 19 oktober. In de tussenliggende periode moeten de partijen nog twee keer met elkaar praten, bepaalde de rechter. Van Schendel kwam om 8.00 uur naar Marchena. Hij sprak onder andere uitgebreid met buurtbewoners die overlast ondervinden, bewoners van bejaardenhuis Habaai en met huisarts Severing, die veel patiënten heeft met luchtwegproblemen. Ze vertelden allemaal over de problemen die ze ervaren door de uitstoot vanaf het Isla-terrein. Ondertussen liepen ambtenaren en advocaten met de rechter mee en luisterden of probeerden hun eigen zegje te doen. Van Schendel bekeek ook de beruchte groene aanslag die op de huizen is neergedaald.
Marc Verkade van CAE over het bezoek: ,,De mensen van de overheid zeggen dat ze doorgaan op de ingeslagen weg, dat ze bezig zijn met een oplossing te vinden. Wij vinden het allemaal te lang duren. We willen informatie en actie, een plan voor het verminderen van de uitstoot.” Dat levert over en weer frustraties op over de gang van zaken, zegt Verkade. ,,De mensen van de overheid zeggen dat ze ook vinden dat er een oplossing moet komen en dat ze in gesprek zijn met mensen rond het Schottegat, maar de mensen krijgen geen informatie.”
CAE en Smoc eisten eerder al een uitspraak in het kort geding, terwijl rechter Van Schendel steeds hamert op meer gesprekken tussen de partijen. Daarom is de vierde zitting nu verdaagd tot 19 oktober en moeten er voor die datum twee gesprekken plaatsvinden, ook al hebben de eerdere gesprekken niets opgeleverd. Eerder vonden de eisers dat de tijd van praten voorbij was: ,,Als de rechter zegt dat we nog een keer moeten praten, dan doen we dat. We hebben afgesproken op 25 september en 9 oktober met elkaar om de tafel te zitten.” Volgens Verkade is het een probleem dat de ambtenaren die met hen praten wel met ideeën kunnen komen, maar geen beslissingen kunnen nemen. ,,Zij zijn niet de juiste mensen. Ze willen zelf voor de volgende ontmoeting ook meer draagvlak.” Of ze daarin slagen zal moeten blijken. Wie wat beslist maakt Verkade niet uit, als de uitstoot maar minder wordt: ,,De metingen moeten dat uiteindelijk uitwijzen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.