Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er worden meer drugs door de Cariben gevoerd in vergelijking met een aantal jaren geleden.

 

drugscarib2Dat stellen Amerikaanse autoriteiten. Persbureau The Associated Press (AP) ging mee aan boord van een patrouillevliegtuig van de Amerikanen op zoek naar drugs. Een van de bases waar vanuit deze patrouilles worden uitgevoerd is die van de USFOL op Curaçao. 

De route via het Caribisch gebied wint in populariteit, jaren nadat de smokkel volgens AP bijna was stilgelegd. De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) schat dat drugsmokkelaars hun ladingen cocaïne die zij via het Caribisch gebied sturen, hebben vergroot. Zou er eerder zo’n zestig ton drugs via het gebied worden gesmokkeld, nu is dat, zo wordt geschat, ongeveer honderd ton. Toch is het moeilijk te meten hoeveel coke de eindbestemming bereikt en dus niet onderschept wordt.
Sinds 2010 zijn de Amerikaanse inspanningen om drugs te onderscheppen in de Caribbean vergroot. Dat heeft tot nu toe geleid tot de vangst en vernietiging van ruim 200 ton coke. In een tijdsbestek van enkele weken in juni is er 526 coke onderschept ter waarde van zo’n 13 miljoen euro. Een kilo cocaïne heeft een straatwaarde van ongeveer 25.000 dollar, alhoewel deze prijs varieert van stad tot stad.
Amerika is nog altijd de belangrijkste markt voor cocaïne maar de vraag naar de drugs in Europa stijgt. Drugskartels, waaronder ook gevaarlijke en machtige criminele groeperingen in Mexico, proberen dan ook meer coke naar buitenlandse markten te smokkelen. Daar is tevens de prijs voor een kilo hoger, omdat de drugs een langere reis moeten maken.
Omdat de waarde van deze zendingen coke zo hoog liggen gaan smokkelaars tot uitersten om hun illegale lading te verbergen. Zo worden er tegenwoordig kleine onderzeeërs ingezet. Iets wat de laatste jaren een populaire tactiek is op andere smokkelroutes maar wat ook steeds meer in het Caribisch gebied opduikt.
,,We proberen onze grenzen te verleggen”, aldus Randolph Alles, CBP’s assistant commissioner belast met operaties in de lucht en ter zee. ,,Er is nog steeds een grote stroom richting de Verenigde Staten.” Alles erkent dat er nog steeds aanzienlijke hoeveelheden cocaïne succesvol worden gesmokkeld Amerika in. ,,We onderscheppen een deel”, aldus Alles.
Het doel van de Amerikaanse autoriteiten is om (bijna) altijd een vliegtuig in de lucht te hebben. De bemanningen zijn gevestigd in Florida en Texas en komen afwisselend een week naar Curaçao, Panama en Costa Rica om deze patrouillevluchten te maken. Maar soms wordt een patrouillevlucht geschrapt om een andere veiligheidsmissie uit te voeren. Dit gebeurde ook in juli bij de bemanning die op Curaçao aanwezig was. Tijdens de week dat de bemanning op Curaçao was waren ze dagenlang bezig met het beveiligen van het luchtruim.
Alhoewel het in het artikel niet duidelijk wordt over welk jaar het gaat, gaat het waarschijnlijk om vorig jaar juli. Toen dreigde Venezuela met militair optreden na de aanhouding op Aruba van diplomaat Hugo Carvajal.
De bemanningsleden van de patrouillevliegtuigen werken volgens het principe ‘sanitize a box’. Daarbij wordt een zoekgebied aangewezen en helemaal doorzocht. Mochten ze een verdachte boot tegen komen dan blijft het vliegtuig meestal hoog boven het vaartuig vliegen. Vanuit het toestel worden foto’s genomen van het schip en de lading, indien mogelijk. Daarna wordt de boot gevolgd totdat het schip kan worden onderschept.
Op het moment dat een onderschepping niet mogelijk is gaat het vliegtuig lager vliegen. Een manoeuvre waar de smokkelaars vaak van schrikken en waardoor ze de drugs overboord te gooien. Zelfs in het geval dat dan niemand wordt gearresteerd, wordt zo’n missie door de Amerikanen toch als succesvol gezien omdat ze hiermee hebben voorkomen dat er drugs aan land komen.
Een ander voorbeeld dat wordt aangehaald speelt zich af voor de kust van Zuid-Amerika. Daar wordt de bemanning opdracht gegeven om naar Panama te vliegen om de zeilboot Black Pearl op te sporen. Hiervan werd vermoed dat het drugs aan boord had. De boot werd gespot, van boven gevolgd en later door een cutter van de kustwacht onderschept. Er werden daarbij twee mensen aangehouden. Ook werd er een halve ton coke aan boord aangetroffen. Daarna is besloten de boot te laten zinken. Een gangbare praktijk volgens het artikel van AP, wanneer een boot te groot is om terug naar de wal te slepen of te onveilig wordt geacht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.