Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Er moet een rechercheteam worden ingesteld om verder onderzoek te doen naar de branden in het Kabouterbos.

Dat stelt Theo van der Giessen van Stichting Uniek Curaçao. De directeur heeft het vermoeden dat ‘een groep met commerciële belangen’ achter de branden zit deze week waarbij ruim twee voetbalvelden aan natuur vernield werd.
Concreet bewijs daarvoor heeft hij niet in handen, maar hij heeft wel de politie op de hoogte gesteld van zijn verdenkingen. Stichting Uniek Curaçao beheert samen met milieuorganisatie Carmabi het Kabouterbos, de stichting heeft een zogeheten onderhoudsplicht.
Van der Giessen beaamt dat er sprake is van brandstichting, maar aan het idee dat het om één enkele ‘pyromaan’ gaat, zoals de politie beweert, wil hij niet. ,,Wij hebben het vermoeden dat het niet om een persoon gaat, omdat er meerdere brandhaarden zijn.” Volgens de directeur moet alle natuur tegenwoordig wijken voor economische ontwikkeling en zou er ook commerciële interesse zijn om het Kabouterbos te ontwikkelen. ,,Wij denken dat het daarom heel bewust is aangestoken.”
De Stichting Uniek Curaçao gaat, wegens de onderhoudsplicht, twee keer per week onder meer naar het Kabouterbos. Zij proberen daarbij ook een stuk preventie en bewaking van het natuurgebied op zich te nemen, maar dat is volgens Van der Giessen niet zonder gevaar. ,,Ook daarover zijn we in contact met de politie.” Deze dagen let de stichting extra goed op, waarbij ze hopen de brandstichter in de kraag te kunnen vatten. Ook de omwonenden van het Kabouterbos zijn volgens hem extra alert. ,,Mensen laten er vaker hun hond uit en letten goed op.” Van der Giessen hoopt op nog meer initiatief vanuit de buurt in de vorm van een burgerwacht.
De voorman van Uniek Curaçao stelt dat het Kabouterbos een stadspark is en ‘essentieel’ voor de ontwikkeling van de opgroeiende jeugd, maar ook voor het gezinsleven. Behalve dat het een belangrijke sociale functie heeft is het ook een waterwinplaats. En dat is bijzonder op Curaçao. ,,Er is een bijzondere flora, maar vooral fauna”, legt hij uit. Zo worden er met enige regelmaat bijzondere vogels gespot.
Daarnaast is het Kabouterbos gratis toegankelijk. ,,En ook dat is tegenwoordig een uitzondering. Veertig tot 45 procent van de natuurgebieden zijn niet gratis toegankelijk voor de inwoners van Curaçao. Inclusief stranden. Daarmee wordt natuur onttrokken aan de families en dat is onacceptabel. Natuur is vrijheid en moet voor iedereen toegankelijk zijn”, besluit Van der Giessen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.