Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao gaat uitbreiden.
Het is te krap geworden in De Tempel in Punda waar het OM momenteel is gehuisvest. Dat meldt OM-woordvoerder Norman Serphos tegenover deze krant. Daarom is onlangs een contract getekend met Stichting Monumentenzorg Curaçao voor de huur van het monumentaal pand gelegen aan de Chumaceiro Boulevard 11.
In dit pand in Scharloo komt het Afpakteam dat met ingang van 1 augustus 2015 actief wordt, evenals de afdeling Boete-inning van het OM. Deze afdeling is op dit moment nog gehuisvest in de kelder van De Tempel. ,,Door onder andere deze afdeling te verhuizen, creëert het OM ook meer ruimte in de panden in Punda”, aldus Serphos die verder aangeeft dat in het nieuwe gebouw ook wat afdelingen van het Parket van de procureur-generaal worden geplaatst.
Het monumentaal pand gelegen aan de Chumaceiro Boulevard 11 ligt naast het voormalige Kranshi (Pachi de Sola). Het was sinds 1926 het eigendom van de familie Brandao. In 1983 brandde het gebouw echter helemaal af en werd vervolgens in 1985/1986 volledig gerestaureerd door Stichting Monumentenzorg. Onder andere de voormalige SKS (tegenwoordig Controle & Beveiliging) heeft in dit pand gezeten. ,,Dat is voor ons heel interessant”, zo geeft Serphos aan. ,,Want er is door de SKS verschillende veiligheidsissues aangebracht waar wij nu gebruik van kunnen maken, zoals hekwerk en speciaal beveiligde deuren. Normaalgesproken hadden wij die zelf moeten aanbrengen, maar dat is er nu allemaal al.”
De panden die het OM in Punda gebruikt, zijn ook van Stichting Monumentenzorg. ,,Er is al jaren een goede relatie tussen het Openbaar Ministerie Curaçao en de Stichting Monumentenzorg. Het is een goede huisbaas. Dus toen wij wisten dat we moesten uitbreiden, hebben we meteen contact met de stichting gezocht”, aldus de woordvoerder van het OM.
Volgens plan zullen de afdelingen zich per 1 september in het pand aan de Chumaceiro Boulevard vestigen. Het Afpakteam gaat echter al een maand eerder aan het werk. Met ingang van 1 augustus 2015 gaat het in nauwe samenwerking met het Korps Politie Curaçao, de Belastingdienst Curaçao, het Team Inlichtingen en Opsporing Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee, douane, kustwacht en het OM, kansrijke afpakprojecten selecteren en uitvoeren. De afgepakte goederen van criminelen door het Afpakteam zullen worden verkocht en de opbrengsten daarvan en het afgepakte geld zullen ten goede komen aan het Land Curaçao. Met de opbrengsten zullen eerst de kosten van het Afpakteam vergoed worden. De criminelen betalen dus zelf de inzet van de functionarissen die de criminele verdiensten van hen afpakken.