Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vastgestelde waarde van de oude machines en het oud schroot van de nog te ontmantelen centrale op Mundu Nobo komt niet overeen met de reële waarde. Dat stelt vakbond SEU van Aqualectra.
Als voorbeeld wordt gesteld dat verdamper nummer 6 en turbine nummer 11 niet lang geleden als onderpand dienden voor de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) om een miljoenenlening uit te schrijven. ,,We kunnen ons niet voorstellen dat de verdamper en turbine nu ineens niets meer waard zijn”, aldus SEU-voorzitter Errold Bishop. Hij stelt ook dat er materiaal in de machines is verwerkt dat van hoge waarde is zoals koper, aluminium, roestvrij staal, messing, brons, nikkel en chroom.
Verder kan de SEU er niet over uit dat de directie van het water- en elektriciteitsbedrijf pas ‘transparant’ is over de ontmanteling van de installaties op Mundu Nobo als een Statenlid hier kritisch over naar buiten treedt. ,,Ten eerste wisten wij niets van een ‘budgetneutrale deal’ voor de afbraak en ten tweede weten wij niet welke experts er betrokken zijn geweest bij de ‘diepgaande analyse’ die hieraan vooraf is gegaan”, zo schrijft SEU in een brief naar directeur Darick Jonis van Aqualectra. Bishop vindt dat Jonis hiermee geen waardring toont voor de eigen experts binnen het bedrijf.
De vakbond is ook niet betrokken geweest bij de evaluatie van offertes en wil weten hoeveel bedrijven zich voor de sloop hebben aangemeld en op basis van welke Terms of Reference (TOR). De voorzitter van SEU heeft vragen die intern binnen het bedrijf leven, op een rijtje gezet en wenst hier zo snel mogelijk antwoord op te krijgen. Enkele vragen zijn: ,,Heeft de directie overwogen om eerst een deel van de plant te verkopen alvorens over te gaan tot de sloop? En, is er nagedacht over het benaderen van de BOO of PdVSA of daar enige interesse is in de machines van Mundu Nobo?”
Ook oppositiepartij MFK had onlangs felle kritiek op de ontmanteling van de centrale te Mundu Nobo. Volgens de MFK heeft Aqualectra de installaties aldaar cadeau gegeven aan een aannemer die de plant moet ontmantelen. In een reactie heeft Aqualectra vervolgens laten weten dat er wel degelijk een goede analyse is gemaakt van de meest voordelige manier voor ontmanteling. ,,Er is een inventarisatie gemaakt van alle aanwezige metalen in de installaties. De waarde hiervan is in vergelijking met de ontmantelingskosten hetzelfde”, aldus Aqualectra. De aannemer met de meest voordelige offerte gaat de installaties ontmantelen. ,,Dit betekent dat er voor Aqualectra geen kosten zijn terwijl het terrein ook op een verantwoorde manier opgeruimd zal worden”, zo meldt de overheids-nv.
Volgens het nutsbedrijf waren de installaties al door het bedrijf afgeschreven. In sommige gevallen gaat het om installaties van meer dan 40 jaar oud die al een tijd buiten werking zijn. Het zou volgens Aqualectra een dure grap zijn om deze installaties weer operationeel te krijgen. De andere installaties die ook zijn afgeschreven maar minder oud zijn, voldoen niet langer aan de technische eisen die er aan de productie van water of elektriciteit worden gesteld. ,,In het geval deze installaties ontmanteld zouden worden om naar het buitenland te verschepen, moet er flink geïnvesteerd worden om de onderdelen in elkaar te zetten en ervoor te zorgen dat ze optimaal functioneren. Dit zou veel meer kosten dan wanneer een nieuwe installatie wordt aangeschaft die aan de huidige technische eisen voldoet”, zo liet de overheids-nv eerder weten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.