Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Toerisme biedt Curaçao een kans. De laatste kans. Het eiland moet die kans grijpen en kán die ook grijpen. Aldus Robertico ‘Tico’ Croes, professor Toerisme in Florida, oud-minister van Toerisme van Aruba en opsteller van het Curaçaose masterplan toerisme voor de komende vijf jaar.
Croes was gisteren gastspreker tijdens de zogeheten L.B. Smith lunchlezing van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) in het Renaissance Resort. Zijn presentatie luidde: ‘The third wave: Curaçao in transition trough tourism’. Binnenkort rondt hij zijn opdracht voor een masterplan af en in zijn lezing ging hij al in op aspecten ervan.
In een soort peptalk benadrukte Croes het belang van het Curaçaose toerisme voor de economie en dat het de facto de enige sector is die structureel groei vertoont. Raffinage, transport, bunkering, vrije zone, internationale financiële dienstverlening en handel presteren lang niet zo goed, of krimpen zelfs.
Toch is de groei van het toerisme op Curaçao nog te beperkt vergeleken met andere bestemmingen. Er dient een strategische ‘refocus’ te komen. Zeker niet ten koste van waar Curaçao al goed in is - zoals de Nederlandse markt, Venezuela en Latijns-Amerika in het algemeen - dat moet goed blijven, aldus Croes. Maar daarnaast veel meer nadruk op de hotelsector en de Verenigde Staten als markt.
De hotelsector omdat uit uitvoerige berekeningen van de beschikbare data blijkt dat daar het meeste aan wordt verdiend. ,,Hotels zijn de motor van de groei. Van elke dollar gaat 43 cent naar het hotel met een multiplier effect van 1,92. Toeristen die in hotels verblijven, besteden 33,8 procent meer dan degenen die niet in hotels logeren.”
Van de Amerikanen zitten acht op de tien in een hotel. Ter vergelijking: bij bezoekers uit Nederland is dit zes op de tien en bij Venezolanen vijf op de tien of zelf nog (veel) minder, zoals de meer recente cijfers lijken te laten zien.
En wat betreft de VS heeft Croes in kaart gebracht dat Curaçao zich het meest effectief kan (beginnen te) richten op de zogeheten Middle Atlantic; dat zijn de staten Pennsylvania, Maryland, Delaware, New Jersey en New York. Mede door de bestemmingen Aruba en Sint Maarten is de ‘Dutch Caribbean’ in deze regio al bekend en vertrouwd. Het begrip ‘Dutch’ doet het in dit deel van de VS ook goed.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.