Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De voorgenomen verhoging van de transfer fee (van 5 naar 6,25 dollar) en het optrekken van de passenger facility charge (PFC) voor de interinsulaire vluchten van de Dutch Caribbean vormen ‘een bedreiging’ voor de ontwikkeling door Insel Air van de hubfunctie van Hato op Curaçao.
Dat verklaart president-commissaris Henry van der Kwast van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij, die dit jaar negen jaar bestaat en die record na record - niet alleen op eigen bodem, maar ook regionaal - heeft verbroken en niet meer is weg te denken uit de economie van Curaçao.
De geplande wijziging van de tarieven is al bekendgemaakt aan de luchtvaartmaatschappijen. De verhoging van de zogeheten ‘domestic’ PFC is ten gunste van de ‘international’ PFC, die dan iets wordt verlaagd. ,,De PFC op de zogenoemde binnenlandse vluchten moet omlaag of ten minste gelijk blijven. De inkomstengroei die luchthavenexploitant Curaçao Airport Partners (CAP) nastreeft, zal komen uit strategische marktgroei en het juist stimuleren van verkeersvolume.”
Insel-ceo Albert Kluyver legt uit dat volgens internationale regels een eventuele tariefsverhoging in consultatie met de maatschappijen dient te gebeuren en gemotiveerd door inzage te geven in de cijfers. ,,Dit laatste is nog nooit gebeurd. Ook niet met de laatste prijsaanpassingen.”
Gedetailleerd en onderbouwd met cijfers en grafieken gaven Kluyver, Van der Kwast en directielid Edward Heerenveen aan dat Curaçao zich met Insel heeft ontwikkeld tot een hub om bepaald wel rekening mee te houden. Dit past ook in de visie van de regering, om het eiland uit te bouwen tot logistiek centrum.
In de luchtvaart kan Hato op Curaçao zich in het rijtje plaatsen van Panama en Bogota, waar Copa Airlines en Avianca de maatschappijen zijn. Maar Curaçao heeft ten opzichte van deze ‘concurrenten’ juist voordelen, omdat de ABC zich in een min of meer rechte lijn bevinden tussen Zuid-Amerika en de Cariben en Noord-Amerika; dat scheelt al snel twee uur vliegen.
,,Latijns-Amerika is de toekomst voor de ABC-eilanden”, stelt de top van Insel, dat in negen jaar tijd ‘exponentieel is gegroeid’ tot een airline met 19 vliegtuigen (en nog eens 8 nieuwe op komst, waarmee een investering van 40 miljoen gulden is gemoeid), 27 bestemmingen, 40 routes, waarmee 180 ‘city pairs’ zijn gecreëerd.
In Zuid-Amerika en de Cariben is Insel nu al nummer twee met een marktaandeel van 11 procent, boven Avianca met 10 procent en na Copa met 24 procent, en is de snelst groeiende maatschappij. Op Hato is Insel goed voor 54 procent van alle binnenkomende en vertrekkende passagiers, met KLM met 15 procent op de tweede plaats. In vijf jaar tijd is het aantal transito-passagiers, goed voor de hub, verdrievoudigd van 100.000 naar 300.000.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.