Grootschalig onderzoek naar hubfunctie Venezuela in wereldwijd drugstransport.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Verenigde Staten zijn bezig met een grootschalig onderzoek naar hoge Venezolaanse functionarissen, onder wie parlementsvoorzitter Diosdado Cabello. Hij zou aan het hoofd staan van een drugskartel dat Venezuela als hubfunctie gebruikt voor wereldwijd drugstransport. Informanten worden onder meer op Curaçao gehoord, zo meldt The Wall Street Journal.
Tientallen hoge functionarissen zouden betrokken zijn bij deze drugshandel. Een unit van de Drug Enforcement Administration (DEA) in Washington en het federaal parket in New York en Miami bouwen dossiers op aan bewijs. De onderzoeken komen voort uit een explosieve toename van drugsverkeer in Venezuela. Onder druk van Colombia, waar de autoriteiten op een agressieve manier de strijd aangaan tegen de drugsoorlog, zijn veel drugshandelaren naar buurland Venezuela vertrokken. Daar troffen ze een gewillige regering en leger, zo schrijft de Amerikaanse krant, die drugssmokkel via het land wilde toestaan.
In Venezuela wordt geen coca verbouwd, noch wordt er cocaïne gefabriceerd. Toch schatten de Verenigde Staten (VS) dat er in 2013 zo’n 131 ton cocaïne - dat gelijkstaat aan de helft van de cocaïnesmokkel van Colombia - door Venezuela is vervoerd. Dat zijn de laatste cijfers die beschikbaar zijn, maar de laatste twee jaar ging het drastisch slechter met de economie van Venezuela. Door die economische crisis is het voor de VS gemakkelijker geworden om informanten te rekruteren. Ook drugssmokkelaars uit Colombia en Venezuela melden zich nu bij de Amerikaanse autoriteiten om informatie te delen in ruil voor een lichte straf en verblijf in de Verenigde Staten.
Ook wordt er gesproken met Venezolanen die verbannen zijn. Deze gesprekken vinden onder meer plaats op Curaçao, in Panama en Bogota, aldus een voormalig rechercheur van de geheime dienst die samenwerkt met Amerika. De krant schrijft ten slotte dat Amerika bijna voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst van Venezuela, Hugo Carvajal, te pakken had, totdat Nederland besloot dat Carvajal diplomatiek onschendbaar was en vrijgelaten moest worden op Aruba.