Willemstad - In het Stadhuis zijn gisteren twee nieuwe leden van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie geïnstalleerd. Het gaat hier om Sarah Sijsma en Solange Christiaan. In zijn toespraak gisteren vertelde Hofpresident Evert-Jan van der Poel gisteren uitgebreid over de nieuwe aanwinsten. 

Sarah Sijsma - die nu vijf maanden op Curaçao is - is afkomstig van de rechtbank Amsterdam, waar zij de afgelopen zeven jaar zowel in de strafrechtspraak als in de civiele rechtspraak werkzaam is geweest. Daarvoor was zij rechter in opleiding en daarbij heeft zij ook ervaring als advocaat opgedaan. ,,Die belangstelling voor de advocatuur is kennelijk al veel eerder ontstaan want in 1994 heeft Sijsma bij een advocatenkantoor op Curaçao stage gelopen. Ik denk dat toen de basis is gelegd voor haar belangstelling om hier te gaan wonen en werken”, aldus Van der Poel gisteren.
,,Zij is een volhouder want al in 2008 heeft zij blijk gegeven van haar belangstelling om rechter in dit Hof te worden en dat heeft zij daarna jaarlijks herhaald en nu is Sijsma dus benoemd.”
Open en toegankelijk, positief ingesteld, hard werkend en met humor. Zo beschreef de Hofpresident gisteren één van de nieuwste leden van het Hof. ,,Dat zijn haar eigenschappen die bijdragen aan een goede sfeer in het team, maar ook van pas komen op een zitting waar de emoties hoog kunnen oplopen. Zoals de Amsterdamse president tegen mij zei: van haar zal je (en ze bedoelde natuurlijk het Hof) veel plezier hebben. En daar rekenen wij op.”
Ook Solange Christiaan werd gisteren welkom geheten als nieuw lid van het Hof. ,,Ik was nauwelijks tot president benoemd en nog bezig met het pakken van mijn koffers toen ik een e-mail kreeg van onze andere nieuwe rechter, Solange Christiaan. Mijn bijzondere interesse werd gewekt doordat zij een yu di Kòrsou is, hier geboren en opgegroeid en na haar rechtenstudie in Nederland gebleven.”
In de mail die Christiaan naar de Hofpresident stuurde, stond dat zij graag naar Curaçao wilde terugkeren. ,,En wat is dan de beste plaats om een overtocht naar de Cariben te bespreken? In een poffertjeskraam op het Malieveld in Den Haag. Dat hebben wij dan ook gedaan”, aldus Van der Poel. ,,Wat mij van dat gesprek is bijgebleven is de stelligheid waarmee zij zei: het voelt alsof het eiland mij terugroept.”
Van der Poel heeft Christiaan voorgehouden dat er veel is veranderd op het eiland en dat het zijn van rechter veel meer beperkingen met zich brengt dan in Nederland. Maar daar zag zij niet tegenop en met alles wat hier gebeurde, was haar verbondenheid met dit land ogenschijnlijk alleen maar groter geworden.
Christiaan heeft een tienjarige loopbaan bij een gerenommeerd advocatenkantoor in Rotterdam achter de rug. Daarna is zij rechter geworden in Haarlem. Daar heeft de Haarlemse rechtbank haar ingezet in de strafsector en belast met de berechting van zaken die te maken hebben met drugs en zware criminaliteit. ,,Daar plukken wij overigens nu de vruchten van, want Christiaan werkt hier als rechter-commissaris in strafzaken. Overigens in combinatie met de civiele rechtspraak”, aldus Van der Poel.
In het algemeen zijn onze rechters generalisten en dat moet ook in deze betrekkelijk kleine organisatie die een veelheid aan rechterlijke taken moet vervullen. De functie van rechter-commissaris is daarbij extra bijzonder. Van een rechter-commissaris in strafzaken wordt namelijk veel gevraagd. Christiaan moet snel, onder hoge druk en met betrekkelijk weinig informatie vaak lastige afwegingen maken over strafrechtelijke onderzoeken en vrijheidsbeneming. ,,Die rechterlijke toets is belangrijk en moet niet te lichtvaardig worden ingeschat. Vrijheid is een groot goed en alleen indien er een ernstige verdenking is en er een wettelijke grond bestaat mag iemand van zijn vrijheid worden beroofd”, zo gaf de Hofpresident gisteren te kennen. ,,Tot het werk van een rechter-commissaris hoort ook het doen van huiszoekingen, midden in de nacht of zeer vroeg in de ochtend. Kortom, het is een zware baan met veel verantwoordelijkheden waarvoor wij respect moeten hebben.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.