Oproep aan Rijk: Kom met structurele versterking en gelijke behandeling
Van onze correspondent
Kralendijk - Het bestuurscollege (BC) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) heeft per brief zijn ernstige zorgen kenbaar gemaakt aan de minister van Justitie en Veiligheid (J&V) over de toenemende criminaliteit en structurele tekortkomingen in de rechtshandhaving op het eiland.
De brief is aanleiding tot een dringend verzoek aan de Rijksoverheid om per direct structurele maatregelen te treffen.
Eerder deze week is in de eilandsraad unaniem al een motie van de MPB aangenomen die oproept tot directe maatregelen tegen de alarmerende stijging van de criminaliteit op Bonaire. In de motie wordt het BC opgeroepen tot onmiddellijke oprichting van een interdepartementale werkgroep, onder leiding van de gezaghebber. Hierin moeten het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), Mental Health Caribbean, Akseso, Reclassering Nederland, schoolcoördinatoren en een jongerenplatform vertegenwoordigd zijn. De voornaamste doelstellingen van deze werkgroep zijn: het in kaart brengen van de problematiek en de relatie met jongeren, het delen van signalen en ervaringen tussen betrokken organisaties, het onderzoeken van de achterliggende oorzaken van de problematiek, het doen van concrete voorstellen voor preventie en geïntegreerde actie en het opstellen van een actieplan gericht op tastbare resultaten.
Daar waar de motie van de MPB uitgaat van initiatief van de lokale overheid haakt de brief van het BC in op het onlangs verschenen rapport van de Raad voor de Rechtshandhaving. ,,De criminaliteit op Bonaire vertoont een verontrustende toename, met name als het gaat om geweldsdelicten waarbij (vuur)wapens worden gebruikt. De recente criminaliteitsbeeldanalyse van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) en het rapport Staat van de rechtshandhaving Caribisch Nederland 2024 bevestigen dit beeld”, aldus het BC. De Raad voor de Rechtshandhaving spreekt van een ‘uitermate zorgelijke’ situatie, mede vanwege de structurele onderbezetting bij de politie, de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN). Hierdoor komt volgens het BC de handhaving van de openbare orde en veiligheid in gevaar doordat essentiële diensten kampen met chronisch personeelstekort. Ook ontbreekt het aan integrale sturing, informatiegestuurd optreden en samenwerking tussen de diensten. Daarnaast is er sprake van een groeiende ongelijkheid in arbeidsvoorwaarden. ,,Dit ondermijnt het moreel en leidt tot uitstroom van personeel. De problemen zijn al jarenlang bekend bij de ministeries van J&V en Binnenlandse Zaken, en bij de Rijksvertegenwoordiger. Toch blijven structurele maatregelen uit. Het ontbreekt niet aan kennis, maar aan bestuurlijke daadkracht.”
Structurele versterking van politie
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.