Bonaire zet grote stap met inclusief taalonderwijs
Van onze correspondent
Kralendijk - De scholen op Bonaire, van het primair en speciaal onderwijs tot SGB en Forma, doen allemaal mee aan het traject Inclusief Taalonderwijs Bonaire (ITOB).
Dit programma is speciaal opgezet voor de meertalige situatie op het eiland en helpt scholen om taalonderwijs inclusiever te maken. Het doel is de verschillende talen en culturen van leerlingen niet alleen te erkennen, maar ook te benutten in de klas.
Bonaire is een meertalig eiland. De meeste leerlingen spreken Papiaments als moedertaal, maar de instructietaal op school is meestal Nederlands. Daarnaast zijn er steeds meer kinderen met een andere moedertaal, zoals Spaans of Engels. Dit maakt het voor zowel leerlingen als docenten een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat iedere leerling goed kan meedoen en leren?
Om hierop in te spelen, krijgen docenten een speciale training in meertalige didactiek. Ze leren hoe ze de moedertaal van hun leerlingen slim kunnen inzetten om beter les te geven. Ook wordt gekeken hoe taalonderwijs geïntegreerd kan worden in vakken zoals wiskunde en biologie. De eerste trainingen werden gegeven door experts Joana Duarte (Rijksuniversiteit Groningen) en Amanda van Dijk-van ‘t Noordende (beleidsmedewerker meertaligheid SGB). Melissa van der Elst-Koeiman (projectleider iTOB) heeft in deze tweede ronde trainingen gegeven op De Pelikaan, Kolegio San Bernardo, het vmbo, Het Koraal en IKC Rincon. De andere scholen zijn deze maand aan de beurt.
Naast betere lesmethodes werken scholen ook aan een inclusieve taalomgeving op school. Zo vierde een groot aantal scholen op 21 februari de Internationale Dag van de Moedertaal, waarbij de waarde van moedertalen centraal stond en Forma heeft de schoolregels in drie talen opgehangen, zodat iedereen zich welkom voelt.
www.inclusieftaalonderwijsbonaire.com