Ministerie moet met koopkrachtberekening komen

Van onze correspondent
Den Haag - Het amendement voor uitstel van de invoering van het Belastingplan BES 2025 dat onlangs met een meerderheid in de Tweede Kamer was aangenomen wordt, als een daartoe ingediende motie bij de stemming op 5 december wordt aangenomen, volledig teruggedraaid met diezelfde meerderheid, als ‘enige oplossing’ voor de minimuminkomens in 2025.

F17 Uitstel van de baanTijdens het debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor 2025 gingen de ontwikkelingen in Den Haag donderdag onverwachts heel snel. Het ministerie van Financiën bleef volhouden dat een tijdelijke oplossing voor de minimuminkomens in 2025 niet uitvoerbaar is waardoor een deel van de Kamer van mening is veranderd. Het resultaat was dat het met een meerderheid aangenomen amendement waarschijnlijk toch nog volledig werd teruggedraaid met diezelfde meerderheid. Hierdoor blijft de koppeling tussen het minimumloon en de hoogte van de belastingvrije som bestaan en hoeven minima geen belasting te gaan betalen.

In de door Don Ceder en Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Mpanzu Bamenga van D66 ingediende motie wordt vastgesteld dat het door hen ingediende en eerder aangenomen amendement de regering verzoekt om de belastingvrije som beleidsmatig te indexeren, zodat de lagere inkomens hiervan geen nadeel ondervinden. Ook wordt vastgesteld dat het de regering klaarblijkelijk om uitvoeringstechnische reden niet lukt om deze beleidsmatige indexatie voor 2025 uit te voeren. ,,De regering wordt verzocht om, gelet op het feit dat het uitvoeringstechnisch niet lukt om de door de Kamer beoogde beleidsmatige indexatie van de belastingvrije som op de BES voor 2025 uit te voeren, met een novelle te komen die het in het amendement geregelde uitstel voor de maatregelen terugdraait, zodat de belastingvrije som in 2025 niet achterblijft bij het minimumloon”, aldus de indieners van de motie.

Econoom en lid van de Kiesraad Jaap Rutger Kos die zich, samen met de Centraal Dialoog, het bestuurscollege en de eilandsraad, hard heeft gemaakt voor uitstel van het Belastingplan zegt er niets van te snappen. ,,In 2024 is er ook al zo’n regeling en de Belastingdienst heeft mij deze week aangegeven dat die ook probleemloos in 2025 zou kunnen worden uitgevoerd”, aldus Kos. Op het moment van indienen, donderdagavond, was hem niet duidelijk wat de status van deze motie was, maar dat deze wordt aangenomen is hem wel duidelijk.

Wat overeind is gebleven is dat Financiën in wezenlijke samenspraak met de eilanden met koopkrachtberekeningen moet komen en, indien nodig, reparatiewetgeving. Hiermee is Financiën volledig verantwoordelijk voor de eventuele nadelige financiële/economische effecten van het Belastingplan BES 2025. ,,De fracties van ChristenUnie en GroenLinks-PvdA hebben zich in de nieuwe werkelijkheid alsnog hard voor ons ingezet om, in wezenlijke samenspraak, ?koopkrachtberekeningen en ?reparatiewetgeving te behouden.” Kos noemt het drie stappen vooruit, twee stappen achteruit en hoopt vanaf hier de komende maanden weer vijf stappen vooruit te kunnen zetten. ,,De mensen met een minimumloon zijn in elk geval geholpen. De schade voor andere groepen lage inkomens wordt nu dus niet vooraf verholpen, maar in samenspraak met de eilanden geïnventariseerd en achteraf gerepareerd. Zeker niet optimaal, maar beter iets dan niets.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.