Unkobon overweegt ‘herstart’ rechtszaak tegen de Staat
Van onze correspondent
Kralendijk - De verbeteringen in het sociaal minimum die in 2024 na jarenlange strijd zijn ingevoerd worden, als het aan de huidige regering ligt, met ingang van 1 januari 2025 alweer grotendeels tenietgedaan.
Consumentenbond Unkobon is verbijsterd en overweegt de rechtszaak tegen de Staat nieuw leven in te blazen, zo laat de bond in een verklaring weten.
In 2024 zijn het minimumloon en de uitkeringen fors gestegen. Dit betekende een flinke verbetering in koopkracht voor een grote groep mensen. Het gevolg van de maatregel was weliswaar een forse prijsstijging in de winkels, maar onder aan de streep hebben de minima meer uit te geven dan vroeger. Hierin komt echter verandering, zo heeft het Nibud berekend. Door de afschaffing van diverse geldende beleidsmaatregelen en het uitstel van voor minima gunstige bepalingen in het Belastingplan BES 2025 gaat deze groep er tot wel 10 procent op achteruit. En dat terwijl in Europees Nederland iedereen er komend jaar een klein beetje op vooruit gaat.
Unkobon startte in 2022 een rechtszaak om de Nederlandse Staat te dwingen ook voor de BES-eilanden een binnen Nederland gelijkwaardig sociaal minimum in te voeren. Nadat de Tweede Kamer het kabinet in 2023 had opgedragen om de aanbevelingen van de commissie Thodé te volgen kwam de regering in actie. In afwachting van definitieve regelingen zijn er beleidsmaatregelen genomen waarmee de koopkracht van de minima in 2024 sterk verbeterde en in afwachting van een definitieve oplossing heeft Unkobon de rechtszaak toen ‘on hold’ gezet.
Nu het huidige kabinet stopt met een aantal tijdelijke koopkrachtmaatregelen waardoor alleenstaanden met een minimumloon op Bonaire er 173 dollar op achteruit gaan en er met geen woord wordt gerept over een definitieve oplossing voor het armoedeprobleem op de eilanden, gaat Unkobon weer in overleg met haar advocaten over een herstart van de rechtszaak tegen de Staat.