Van onze correspondent
Den Haag - In het algemeen geldt dat er al een structuur van dataverzameling is. Het CBS verzamelt verschillende data op verschillende terreinen. Er wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onderzoek gedaan hoe dit verder kan worden uitgebreid. Dit schrijft staatssecretaris Zsolt Szabó van Koninkrijksrelaties en Digitalisering in een brief die hij afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

F15 DataverzamelingDe Tweede Kamer heeft in verschillende moties bij het wetgevingsdebat naar aanleiding van het jaarverslag van Koninkrijksrelaties aandacht gevraagd voor dataverzameling. De moties gingen over tal van onderwerpen. Zo vroeg Kamerlid Michon-Derkzen (VVD) de regering om te onderzoeken wat het effect is van de verhoging van het minimumloon op kleine, lokale mkb-ondernemers en op het vestigingsklimaat op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, en hierbij ook de hoogte van de compensatie te betrekken.

In zijn antwoord komt Szabó eerst met een opsomming van wat er al is. ,,Het CBS verzamelt verschillende data op onder andere het terrein van bevolking, migratie, prijzen, economie, toerisme, arbeid en inkomens van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (per eiland afzonderlijk). Deze data worden continu uitgebreid en verbeterd. Zo heeft het CBS op verzoek van mijn ministerie een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de consumentenprijsindex voor Caribisch Nederland (CN) te versnellen en te detailleren”, aldus de staatssecretaris. Dit onderzoek is inmiddels afgerond, waardoor per januari 2025 voor Bonaire en naar verwachting per januari 2026 voor Saba en Sint Eustatius maandelijks een kwartaalflash voor de totale inflatie beschikbaar komt. Daarnaast is het mogelijk om vanaf het eerste kwartaal van 2025 bij de publicatie van de kwartaalcijfers de prijsontwikkeling van de belangrijkste huisvestingscomponenten in meer detail weer te geven; in het bijzonder de huurprijsontwikkeling. Ook andere departementen voeren onderzoeken uit via het CBS, zoals een onderzoek naar het aandeel van lonen.

Een belangrijk nieuw initiatief is de macro-economische context-monitor. Aanleiding hiervoor is de substantiële verhoging van het wettelijk minimumloon in 2024 in twee stappen naar 1.751 dollar per maand. ,,Het is hierbij van belang om de economische ontwikkelingen nog beter in het oog te houden. Een zuivere effectmeting van deze verhoging is echter niet mogelijk. Ik heb daarom met de staatssecretaris van Participatie en Integratie aan het CBS gevraagd om een macro-economische context-monitor op te stellen. Dit met als doel om zo goed mogelijk zicht te krijgen en te houden op mogelijke ontwikkelingen die gepaard gaan met deze maatregelen.”

De opzet van dit onderzoek van het CBS is om te starten met een nulmeting. Hierbij beschrijft het CBS reeds bestaande statistieken, voert het nieuwe analyses uit op bestaande data en wordt nieuwe informatie verkend en waar mogelijk toegevoegd. Onderdeel van de monitor is informatie over lonen, inkomens, inflatie, koopkracht, economie, arbeid en bevolkingsdynamiek. Verder worden hiaten en mogelijke verbeterpunten in de dataverzameling beschreven. ,,De uitkomsten van de nulmeting komen in december beschikbaar en kunnen door u worden betrokken bij het commissiedebat van 11 december over het sociaal minimum op de eilanden.”

Szabó merkt in algemene zin op dat het door de inkomensbelastingsystematiek en het ontbreken van koopkrachtramingen niet mogelijk zal zijn om in december al iets te zeggen over inkomenseffecten in 2024. ,,Niet alle data zijn (nog) beschikbaar. Het is daarom niet zeker, ook in reactie op de motie van het lid Michon-Derkzen, of en zo ja op welke wijze een uitsplitsing kan worden gemaakt naar bijvoorbeeld bedrijfsgrootte en sector en dus of het mkb apart kan worden gemonitord.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.