Van onze correspondent
Kralendijk - In de derde week van oktober 2024 begint Rijkswaterstaat (RWS), in samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), met de aanleg van drie meetpunten in de wateren rond Bonaire.

RWSmetingenDeze meetpunten worden strategisch geplaatst in de haven van Kralendijk, nabij de Zuidpier, bij Sand Dollar, en op een meetboei ter hoogte van Kaya Tilburg. Deze meetpunten zullen continu gegevens verzamelen over de waterkwaliteit. De metingen richten zich onder meer op de geleidbaarheid, die het zoutgehalte van het water meet, en de troebelheid, die inzicht geeft in hoe helder of troebel het water is. Deze data is essentieel voor het beschermen van het mariene ecosysteem van Bonaire en maakt deel uit van het Natuur- en Milieu Beleidsplan Caribisch Nederland (2020-2030).
De verzamelde gegevens zullen worden verwerkt in een model dat door onderzoeksinstituut Deltares wordt ontwikkeld. Dit model zal helpen om beter te begrijpen hoe voedingsstoffen en slib zich van het land naar de zee verplaatsen. Gedeputeerde Anjelica Cicilia van het OLB benadrukt het belang van dit project: ,,Het behoud van onze koraalriffen is cruciaal voor de toekomst van Bonaire. Dankzij deze metingen kunnen we gerichte stappen ondernemen om ons mariene ecosysteem te beschermen.” Beide organisaties vragen de bevolking om de meetboeien en de apparatuur op de wal met respect te behandelen en niet te verstoren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.