‘Na jaren van goede voornemens moet de Rijksoverheid actie ondernemen’

Van onze correspondent
Kralendijk - De vuilstort bij Lagun zorgt nog steeds voor enorm veel overlast. Het is zelfs zo erg dat het bestuurscollege (BC) onlangs heeft besloten een last onder bestuursdwang op te leggen. ‘Een wassen neus’, betoogt een omwonende op Facebook, want Selibon is van de overheid. Oud-politicus Burney Elhage is van mening dat de het ‘vuilstortprobleem’ op Bonaire een taak van de Rijksoverheid is.

BONSelibonAfgelopen zaterdag stelde een inwoonster op Facebook de vraag hoe onverantwoord en onhygiënisch het is bij Selibon. Tijdens een bezoek aan de vuilstort werd ze naar eigen zeggen overvallen door vliegen en zag ze ratten lopen. Ze voegde een foto bij van huisvuil dat ‘zover je kon kijken’ open en bloot lag opgestapeld. ,,Het wordt hier naar mijn bescheiden mening toch echt tijd dat het BC of Nederland ingrijpt met maatregelen.” Niet alleen op de vuilstort of vlak daarbij stikt het van de vliegen. Een snel onderzoek leert dat bewoners tot op 2 kilometer afstand van Lagun last hebben van een vliegenplaag.
Gedeputeerde Clark Abraham haastte zich om te zeggen dat het BC op vrijdag 30 augustus in de persconferentie heeft aangegeven verregaande maatregelen te hebben genomen bij Selibon middels het afgeven van een last onder bestuursdwang. ,,De situatie is al jaren onacceptabel, en het wordt aangepakt”, aldus Abraham. Een van de omwonenden reageert op zijn beurt weer direct op de woorden van de gedeputeerde. ,,Mijn vraag is wat er concreet wordt gedaan. Want een last onder bestuursdwang betekent dat een overtreding moet worden beëindigd met als sanctie dat de overheid dat op kosten van de overtreder doet. De overheid kan de kosten van de bestuursdwang vervolgens proberen te verhalen op de overtreder. Maar Selibon is een overheidsentiteit, dus de overheid geeft een eigen entiteit een standje en als Selibon het niet oplost gaat OLB het zelf doen. En dan krijgt Selibon een boete die ze moet betalen uit het budget dat door de overheid ter beschikking wordt gesteld.” Hij vraagt zich verder af wie bij Selibon de kar gaat trekken om deze milieuramp om te keren. ,,Met alle respect voor het nieuwe BC en de goede bedoelingen: een last onder bestuursdwang is een lachertje in deze casus.”
De problematiek bij de vuilstort is niet iets van gisteren of vandaag. Al ruim 10 jaar worden er keer op keer rapporten uitgebracht waarin plannen worden gepresenteerd om de overlast aan te pakken en een einde te maken aan de ongezonde situatie. Zowel in 2013 als in 2016 was het nota bene de overheid zelf die met rapporten naar buiten kwam. Rapporten waarin de situatie werd beschreven en waarin al in 2013 werd aangekondigd de vuilstort bij Lagun aan te pakken en de landfill op termijn te sluiten ‘omdat het storten van afval een verhoogd risico op milieuschade veroorzaakt en er op de vuilstort nog slechts zeer beperkte stortcapaciteit beschikbaar is’. Het waren rapporten vol beloftes en mooie woorden maar zelfs de belofte om de vuilstort te omheinen is na 11 jaar nog steeds niet nagekomen.
Het oplossen van de specifieke landfillproblematiek en de afvalinzameling, -scheiding en -verwerking zou volgens de betreffende omwonende top-prioriteit moeten zijn voor de lokale overheid, ondersteund door specialisten uit het buitenland. En als er geen budget is, dan moet er volgens hem misschien een brandbrief naar Den Haag ‘omdat we zo niet verder kunnen’. De laatste optie krijgt bijval van Burney Elhage die dit weekend geheel toevallig zijn column op de nieuwswebsite van Dossier Koninkrijksrelatie wijdde aan de landfill en het probleem van de afvalverwerking op Bonaire. Hij schrijft dat er dringend meer moet gebeuren en dat moet een zichtbaar en voelbaar effect hebben. Er is volgens Elhage te weinig aandacht voor de afvalverwerking op Bonaire. ,,Ondanks alle hoopgevende voornemens blijft de situatie zorgwekkend. Het probleem is te complex voor zo’n kleine gemeenschap. Dit is juist een onderwerp waar de Rijksoverheid met volle kracht en kennis in zou moeten stappen. Wachten op een lokale oplossing is simpelweg niet realistisch”, aldus Elhage.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.