Samenwerken om Bonaire weer schoon en aantrekkelijk te maken

Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire is al lang niet meer het eiland dat toeristen zich vooral herinneren als een schoon eiland. Wat ze nu zien is vuilniszakken langs de kant van de weg en oude spullen die lukraak in de mondi worden gedumpt. Hier moet een eind aan komen, vindt Carlos Lopez Natera van de politieke partij Movementu 21.

bonvervuildHet wordt volgens Lopez Natera met de dag duidelijker hoe mede door de inwoners de schoonheid van het eiland achteruitgaat en hoe het respect voor Bonaire elke dag minder wordt. ,,Als Bonaire ergens om bekend staat in de regio en op internationaal niveau, dan is dat vanwege de schoonheid, de goed onderhouden natuur en de kristalheldere zee vol leven. Maar datgene wat bij de meeste toeristen boven al het andere uitstak, is hoe schoon ons eiland was. Het is nog niet zo lang geleden dat wij afval langs de wegen begonnen te zien, vuilniszakken die in de mondi gedumpt worden en oude spullen die op straat worden gegooid”, aldus Lopez Natera. Hij zegt dat dit vroeger bijna niet voorkwam en dat de inwoners hierdoor hun verantwoordelijkheid laten varen om Bonaire mooi en schoon te houden zoals vroeger, zoals het hoort. ,,Wij vergeten een van onze plichten als inwoner, en die is om ons milieu te onderhouden en behouden.”
De vraag wie hiervoor verantwoordelijk is, is volgens hem niet simpel te beantwoorden. Er zijn mensen die zeggen dat het de verantwoordelijkheid is van het afvalverwerkingsbedrijf Selibon omdat die voor het ophalen van alle afval zorgt. ,,Maar wij moeten niet vergeten dat ze, hoewel zij dit op structurele en geplande wijze doen, dit niet alleen kunnen”, zo stelt hij. Andere mensen zeggen dat het Bonairiaanse eilandbestuur verantwoordelijk is voor deze schrijnende situatie, omdat zij zorg moet dragen voor een gezonde, schone en geschikte leefomgeving zodat de inwoners goed kunnen functioneren. Zij moeten ook zorgen voor controle op onregelmatigheden en zaken die tegen de wet zijn. Maar ook zij kunnen dit volgens hem niet alleen.
Lopez Natera is de mening toegedaan dat de verantwoordelijkheid voor deze situatie eigenlijk en voornamelijk bij de inwoners ligt. ,,Wij moeten gebruikmaken van ons gezond verstand en ons geweten en ervoor zorgen dat de plek waar wij wonen, waar onze kinderen spelen, waar wij rondrijden en van mooie uitzichten genieten, een schone en ordentelijke plek kan zijn.” Het eilandbestuur moet volgens hem vervolgens zorgdragen voor de controle hiervan en handhaven wanneer dat nodig is. Selibon moet zijn werk met beleid en planning doen. ,,Dit is teamwerk, maar het begint bij ons. Zo kunnen wij garanderen dat Bonaire weer de mooie plek van vroeger kan zijn.”
Lopez Natera noemt in het persbericht specifiek de Seru Largu als voorbeeld, waar de situatie volgens hem ‘heel erg onaangenaam en hachelijk’ is. Hij noemt het een schande voor Bonaire. ,,Een afschuwelijk beeld op een van de mooiste en toeristisch meest aantrekkelijke plaatsen van Bonaire: afval dat overal rondslingert en waar zelfs oude meubels liggen. Het wordt tijd dat wij ons gezond verstand gaan gebruiken, een beroep doen op ons geweten en laten zien dat wij echt van ons eiland houden, meer burgerzin tonen en goed voor ons ‘dushi’ eiland zorgen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.