Van onze correspondent
Kralendijk - In totaal vestigden zich tussen 2019 en 2021 ruim tweeduizend (2.165) mensen op Bonaire. Ruim een kwart van hen is geboren in Europees Nederland en een kleine kwart is in Caribisch Nederland (CN) geboren.

bonjongerenNog eens een kwart zag het levenslicht in Zuid-Amerika, voornamelijk in Venezuela, Colombia en Peru. Dit blijkt uit cijfers die deze week door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend zijn gemaakt.
Tussen 2019 en 2021 bedroeg het migratiesaldo op Bonaire van personen geboren in Europees Nederland (immigratie minus emigratie) 602. Dat was hoger dan in voorgaande jaren. In 2021 kwamen relatief meer twintigers en dertigers op Bonaire aan dan voorgaande jaren. ,,Het lijkt erop dat meer pas afgestudeerden hun weg naar het eiland hebben gevonden tijdens de Covid-19-crisis. Veertigers en vijftigers die in Europees Nederland zijn geboren, vestigden zich in mindere mate op Bonaire”, aldus het CBS. In 2021 kwamen er 134 mensen geboren in CN op Bonaire wonen. Dat is meer dan in 2019 toen de teller bij 101 stopte, maar duidelijk minder dan de 254 in 2020. Jongeren tot dertig jaar die in 2020 naar Bonaire kwamen, zijn veelal in CN geboren. Het blijkt dat studenten en jonge gezinnen die tijdelijk elders woonden voor studie- of werkdoeleinden tijdens het hoogtepunt van de Covid-19-crisis terugkeerden naar hun geboorte-eiland, of zeker naar een van de eilanden in de voormalige Nederlandse Antillen.
In 2021 ontving Bonaire weer toeristen met de Nederlandse nationaliteit voor korte en lange verblijfsduur. Ruim 44.000 toeristen verbleven minstens één nacht tot maximaal twee maanden op het eiland. Dat is vergelijkbaar met 2019 en bijna twee keer zoveel als in 2020 (24.000). Er arriveerden 627 toeristen die tussen de twee en zes maanden op Bonaire verbleven en dit waren vooral jonge bezoekers.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.