Van onze correspondent
Kralendijk - Bonaire lijkt bij uitstek een eiland waar het grootste deel van de benodigde elektriciteit kan worden opgewekt met duurzame energie. Maar niets is minder waar. Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen kan wel, maar het verdient zich nauwelijks terug. Behalve voor bedrijven waar de hele dag de airco’s draaien.

bonzonVanwege de alsmaar stijgende prijs voor fossiele brandstoffen en dus voor elektriciteit neemt de belangstelling voor zonnepanelen ook op Bonaire toe. Maar volgens Pieter Crielaard van Solar Solutions Bonaire kunnen de meeste particulieren beter stroom van het net blijven afnemen. De investering die moet worden gedaan om de installatie aan te schaffen is volgens hem met de voorwaarden die daar door het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) aan worden gesteld bijna niet terug te verdienen. ,,Het grootste nadeel ten opzichte van Nederland is dat je hier niet of nauwelijks kunt salderen. Als je aan het werk bent en er draait de hele dag alleen een koelkast is het totaal niet interessant om over te stappen op zonne-energie”, aldus Crielaard. Salderen is het teveel aan opgewekte stroom tegen een redelijk bedrag terugleveren aan WEB. Maar wie op Bonaire de met behulp van zonnepanelen opgewekte stroom weer ziet verdwijnen op het net, krijgt daar 5 dollarcent per kWh voor en dat bedrag staat in schril contrast met de bijna 43 dollarcent die WEB er vervolgens weer voor vraagt. Hiermee wordt het overstappen op duurzame energie volgens Crielaard ontmoedigd door WEB en dus door de overheid die de enige aandeelhouder is van het elektriciteitsbedrijf.
Bedrijven daarentegen zouden er volgens hem niet lang over moeten nadenken en zo snel mogelijk zonnepanelen moeten laten plaatsen. ,,Wanneer de airco’s om 8.00 uur ’s ochtends aangaan, en om 17.00 uur ’s middags zet je ze weer uit, dan kun je de kantoorruimte perfect koelen met zonne-energie. Je gebruikt de energie dan op het moment dat er door de panelen geleverd wordt.” Volgens hem wordt dit meer gedaan dan we kunnen zien. De panelen liggen op de platte daken en vallen voorbijgangers niet op. Ook voor een particulier die thuis werkt en de hele dag een airco heeft draaien is het volgens hem al snel rendabel om een kleine installatie met zes tot acht zonnepanelen te laten aanleggen. ,,Wanneer je dan ook een zwembad hebt en overdag de wasmachine en de vaatwasser laat draaien zijn de kosten binnen drie jaar terugverdiend.”
En als particulier maar helemaal van het stroomnet af, off-grid? Dan wordt de stroom overdag opgeslagen in batterijen die je ’s avonds kunt gebruiken om je huis te verlichten en fans te laten draaien. Ook dat is volgens hem echter geen rendabele oplossing omdat WEB ‘overstappers’ verplicht om nog vijf jaar vastrecht te betalen. ,,Zo’n installatie kost minimaal 15.000 tot 20.000 dollar en dat verdien je op die manier maar heel langzaam terug.” Toch ziet hij de vraag naar dit soort installaties stijgen, maar dat komt volgens hem doordat er steeds meer mensen bouwen op plekken waar je wel off-grid moet, simpelweg omdat er geen stroom heengaat. Dan hoeft er natuurlijk ook geen vastrecht betaald te worden.
De overheid van Bonaire presenteert zich graag als Blue Destination, maar ontmoedigt aan de andere kant de overstap naar duurzame energie. Waarom dat zo is blijft gissen omdat vragen die deze krant hierover heeft gesteld tot nu toe onbeantwoord blijven.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.