Tjin Asjoe ziet dat gedane beloftes langzaam worden ingelost

Van onze correspondent
Kralendijk - De politiek leider van coalitiepartij MPB, Elvis Tjin Asjoe, is van mening dat de beloftes die zijn gedaan in het Strategisch Toeristisch Masterplan 2017-2027 en later in het Masterplan 2030 worden waargemaakt. De hervorming van de Toeristenbelasting die hier deel van uitmaakt noemt hij een moeilijk proces maar hij zegt blij te zijn dat het gelukt is.

BONhotels,,Er ligt een cruiseschip in de haven. De taxichauffeur legt uit dat Bonaire een bewuste keuze heeft gemaakt om alleen nog met kwalitatief hoogstaande rederijen te werken. Het eiland en zijn schatten zijn te kwetsbaar en te kostbaar voor massatoerisme. Datzelfde geldt voor de hotels, waar mogelijk worden hotels geüpgraded naar 4 of 5 sterren en worden er alleen nog maar 4- of 5-sterren-boutiquehotels bijgebouwd. Deze hotels worden niet meer gebouwd langs de kuststrook.” Dit is nog niet de realiteit maar wel de ‘droom’ die in 2019 werd uitgesproken tijdens de kick-off van het Masterplan 2030. Volgens Tjin Asjoe is deze droom nu aan het uitkomen. ,,We bouwen niet langer zomaar alles wat projectontwikkelaars willen. We gaan niet als gekken ontwikkelen want we willen de natuur en de cultuur zo veel mogelijk behouden. Dit is ook vastgelegd in het Bestuursakkoord”, aldus Tjin Asjoe.
Volgens hem zit Bonaire nu op het punt van herijking en moet er, wat hem betreft, gestopt worden met het bouwen langs de kust. ,,Wat we nodig hebben is ecotoerisme en zeker geen grote hotels. Wel is het nodig de huidige hotels te upgraden naar boutiquehotels.” Als voorbeeld noemt hij Aruba waar volgens hem TUI en Corendon niet binnenkomen en de kosten van een kamer rond de driehonderd dollar liggen. ,,Wie niet meer dan zestig dollar wil neertellen voor een overnachting zal dan naar een ander eiland moeten.” De nieuwe toeristenbelasting zorgt, samen met de opcenten op de vastgoedbelasting, voor bijna een miljoen aan extra inkomsten voor de lokale overheid. Tjin Asjoe is hier blij mee en weet ook waar dit geld het beste aan besteed kan worden. Hij ziet dat toeristen die naar Bonaire komen en daar veel geld voor neer willen tellen, tegelijk iets verwachten. ,,De infrastructuur moet verder worden verbeterd. Er moeten fietspaden komen en subsidie op de aanschaf van elektrische auto’s en scooters. Bonaire moet in 2035 een ‘geruisloos’ eiland zijn.” Daarbij kijkt hij wel naar Den Haag want alles wat in Nederland geldt zou ook voor Caribisch Nederland moeten gelden. ,,Niet alleen als het uitkomt zoals nu het geval is.”
Dat de veranderingen toeristen en cruisemaatschappijen zullen afschrikken, daar is hij niet bang voor. ,,De rederijen stonden niet te klappen voor de verhoging van de cruisetax naar tien dollar maar inmiddels zijn ze er wel mee verzoend en ze blijven gewoon komen.” Meer lokale inkomsten betekent volgens hem ook meer autonomie voor het eiland zodat het lokale bestuur en de bevolking meer te zeggen krijgen over hun eigen leefomgeving.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.