Van onze correspondent
Den Haag - De Tweede Kamer is eensgezind in de tevredenheid over de vooruitgang die is geboekt in het onderwijs op de BES-eilanden.

besonderwijsToch maken enkele fracties zich nog zorgen over de toekomst. De ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven proberen die zorgen te temperen.
Tijdens de behandeling van de begroting Onderwijs voor 2019 werd ook gesproken over Caribisch Nederland. Bijna alle scholen hebben de basiskwaliteit bereikt, maar moeten die nu ook behouden. GroenLinks wilde weten of de bevolking van Bonaire, Sint Eustatius en Saba iets merkt van het betere onderwijs. Dat is volgens de bewindslieden het geval, waarvoor zij verwijzen naar het evaluatierapport Spies uit 2015. ,,De scholen in Caribisch Nederland zijn van ver gekomen en hebben binnen een korte periode een grote kwaliteitsslag gemaakt.” In de Tweede Onderwijsagenda wordt hierop verder gebouwd met nieuwe afspraken over verbeteringen.
Het CDA vroeg naar de aanpak van de onderwijsagenda, omdat de vraagstukken complex zijn en mede afhankelijk zijn van samenwerking met andere partijen. Daaraan werken verschillende ministeries met het Centrum Jeugd en Gezin en de openbare lichamen, aldus de ministers. Zij noemen de kinderopvang als voorbeeld.
GroenLinks vroeg zich af hoe wordt omgegaan met de opleiding van leraren, gezien de kleine schaal van de eilanden. ,,Zijn de ministers bereid om in samenwerking met de Bovenwindse en Benedenwindse Eilanden tekorten te voorkomen dan wel weg te werken?” Er is vooral op Sint Eustatius een groot verloop van leraren. Ook de SP heeft vragen over het (eventuele) lerarentekort.
Die samenwerking is ook de wens van de ministers en daar wordt aan gewerkt. Acute problemen zijn er niet, maar het is wel elk jaar een uitdaging om de bezetting rond te krijgen, zeggen de Onderwijsministers. Ook over het verloop op Statia is al gesproken, maar over concrete maatregelen laten de bewindslieden zich niet uit.
Wanneer ook het voortgezet onderwijs van de Gwendoline van Puttenschool op Sint Eustatius basiskwaliteit behaalt kunnen de ministers niet zeggen. In maart 2019 is er weer een onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs.
GroenLinks en SP pleiten ook nog voor meer aandacht voor taal in het onderwijs, omdat dit een complex probleem is op de eilanden. ,,Zouden de ministers een grotere rol voor taal bij de instellingen overwegen?” vraagt GroenLinks. ,,Aan versterking van het taalonderwijs wordt op alle drie de eilanden prioriteit gegeven”, antwoorden de ministers. ,,Feit is dat het de nodige tijd zal vergen voordat de inspanningen van de scholen met de door ons geboden ondersteuning tot de gewenste resultaten kunnen leiden.”
Het CDA wilde weten welke vormen van passend onderwijs er zijn in Caribisch Nederland voor leerlingen die extra zorg nodig hebben. Over het succes van deze sociale kanstrajecten kunnen de ministers niets zeggen bij gebrek aan gegevens. De integrale aanpak noemen ze positief. Er wordt op dit moment gesproken over een effectieve inzet van de middelen. Verder is er zo veel mogelijk sprake van ‘inclusief onderwijs’, waarvoor het onderwijspersoneel trainingen krijgt en er wordt veel maatwerk geleverd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.