Van onze correspondent
Kralendijk - Sinds gisteren heeft het ziekenhuis op Bonaire, een mobiele operatiekamer in gebruik. Kort na de installatie mocht de pers een kijkje nemen.


,,Het was een logistieke klus om hem op het eiland te krijgen”, vertelt Tristan Botjes van Fundashon Mariadal, terwijl hij wijst naar een grote witte container. ,,Maar hij is er, en de eerste operaties staan voor komende dinsdag gepland.”
De mobiele operatiekamer vervangt de huidige OK van Mariadal. Daar werden de laatste weken uitsluitend spoedoperaties gedaan. ,,De OK moest worden gerenoveerd, om op lange termijn te kunnen voldoen aan de zorgvraag van Bonaire. Maar om dat te kunnen doen, hadden we een tijdelijke nieuwe faciliteit nodig”, zegt Botjes. Zo kwam het ziekenhuis terecht bij het bedrijf Vanguard Healthcare. ,,Zij hebben veel ervaring met mobiele operatiekamers. Onder meer ook op de Solomon-eilanden. Daar zijn de omstandigheden vergelijkbaar met die op Bonaire: hoge temperatuur, hoge luchtvochtigheid en veel stof.”
Rob van Liefland van Vanguard licht toe: ,,Operatiekamers als deze kunnen worden ingezet als een ziekenhuis gaat verbouwen, maar ook in noodsituaties. Zo hebben we ook een OK geleverd aan een ziekenhuis dat was getroffen door een overstroming.”
De tijdelijke, witte OK is relatief klein, maar heeft alles wat nodig is: een voorbereidingsruimtes voor patiënten en artsen, een OK, een recovery. ,,Het is groot genoeg en veilig voor alle ingrepen die we in dit ziekenhuis deden en willen behouden”, aldus Botjes.
Nadat het ding, 28 ton zwaar, met afmetingen van twintig bij vijf meter, arriveerde volgde het schoonmaken en het testen van alle apparatuur. ,,Havenmeester, politie, iedereen hielp mee om de OK hier op z’n plek te krijgen”, lacht Botjes.
Van Liefland was de afgelopen week op het eiland om de installatie van de OK te begeleiden. Alles lijkt inmiddels te functioneren, zoals het moet. ,,Het zal misschien even wennen zijn voor het personeel om in zo’n nieuwe OK de weg te vinden, maar wij willen daar zoveel mogelijk bij helpen”, aldus Van Liefland. ,,We houden ook nog een evacuatieoefening en dan wordt de ruimte steriel gemaakt.”
De operatiekamer blijft waarschijnlijk zes maanden op Bonaire. Dan hoopt Fundashon Mariadal de eigen OK gereed te hebben.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.