BES

Statia heeft zowel boven als onder water veel te bieden

Van onze correspondent
Oranjestad - In een artikel in National Geographic gaat Julia Eskins in op wat Sint Eustatius reizigers te bieden heeft.

BESeilandEskins noemt het een van de beste duikbestemmingen in de regio.
In het artikel wordt Statia geroemd om wat er onder en boven water allemaal te ontdekken valt. ,,Gelegen op slechts vijf mijl ten noordwesten van het populaire St. Kitts, heeft het eiland meer beschermde historische locaties onder water en op het land per vierkante mijl dan waar dan ook in het Caribisch gebied. Maar ook op het land is er prachtige natuur te bewonderen. Het vulkanische eiland wordt omringd door rotsachtige kustlijnen omzoomd met inktzwarte zandstranden die belangrijke broedplaatsen vormen voor bedreigde zeeschildpadden. In het zuiden is het Quill/Boven National Park een toevluchtsoord voor zeldzame vogels, waaronder de red-billed tropicbird, en habitat voor zeventien soorten orchideeën”, aldus Eskins. De Quill, een slapende vulkaan in het midden van acht wandelpaden, waaronder een die de beboste krater in trekt, noemt ze de bekroning van het eiland.
In haar artikel in National Geographic gaat Eskins in op de geschiedenis van Statia. In de 18e eeuw was het eiland een vrijhaven, waardoor het een van de drukste havens en een belangrijk knooppunt voor de slavenhandel van de Atlantische Oceaan was. Op het hoogtepunt gingen jaarlijks meer dan drieduizend schepen voor anker. Getuigen van Statia’s verleden zijn de scheepsgerelateerde overblijfselen in het St. Eustatius National Marine Park, dat het eiland omringt. ,,Een hoogtepunt in dit heiligdom is Anchor Point, een met koraal bedekt Frans anker dat dateert uit ongeveer 1750, dat verborgen is achter gigantische vatsponzen en rifwanden vol met kreeften en scholen vis voor de zuidwestkust van het eiland. Vlakbij ligt het Charles L. Brown Wreck, een kabellegger uit 1954 en een van de grootste onderwaterruïnes in het Caribisch gebied.”
Hoeveel schepen er voor de kust precies gezonken zijn is niet bekend, maar er is wel een schatting te maken. ,,Uit historische bronnen, zoals oude krantenartikelen en overheidscorrespondentie, weten we dat honderden schepen in de koloniale tijd overal rond het eiland zijn vergaan”, zegt Ruud Stelten, archeoloog en directeur van de Shipwreck Survey, een onderwater archeologische veldschool die tot doel heeft scheepswrakken te documenteren en te behouden om de maritieme geschiedenis van het eiland beter te begrijpen. ,,We hebben er tot nu toe maar een paar gevonden." In 2017 legden de orkanen Irma en Maria de overblijfselen bloot van een 18-eeuws schip dat nu Triple Wreck heet. Het team streeft ernaar artefacten te vinden en te bewaren om onderzoekers te helpen de geschiedenis van het eiland beter te begrijpen. Iedereen met een duikbrevet mag meeduiken maar de duikers mogen geen artefacten mee naar huis nemen, behalve één ding: blauwe kralen. Deze kobaltmunten liggen verspreid over het mariene park en op Sint Eustatius.
Statia’s geschiedenis van slavernij wordt ook op het land opgegraven. In 2018 ontdekten archeologen een 18-eeuwse begraafplaats en een indigovat op de site van het nieuwe Golden Rock Dive & Nature Resort, een voormalige plantage. Naast geschiedenis is het behoud van de natuurgebieden van het eiland een prioriteit. St. Eustatius National Parks moedigt reizigers aan om meer te weten te komen over de flora en fauna van het eiland via begeleide natuurwandelingen en vrijwillige wetenschappelijke projecten door de drie beschermde gebieden: het zeereservaat, Quill/Boven National Park en de Miriam C. Schmidt botanische tuin. ,,We zijn gezegend dat deze natuur nog intact is”, zegt wandelgids Celford Gibbs. ,,Als je kijkt naar een plaats als St. Maarten en de Benedenwindse Eilanden die boomen met toerisme, hotels en casino’s, realiseer je je dat we achterlopen in termen van ontwikkeling. Maar het is een goede positie omdat we kunnen leren van hun fouten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.