Kanttekeningen bij ambtelijke personeelskosten Aruba
Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - Het CAft plaatst kanttekeningen bij het realiteitsgehalte van de meerjarige raming van de Arubaanse ambtelijke personeelslasten; op papier blijven die onder de norm van 10 procent van het bbp, maar het college ziet nog geen maatregelen om dat ook te realiseren.
De personeelslasten van het Land Aruba moeten vanaf 2027 onder het plafond van 10 procent van het bbp (bruto binnenlands product) blijven. In de ontwerpbegroting 2025 is voor het eerst een meerjarige raming van de personeelslasten in brede zin opgenomen, conform de definitie zoals opgenomen in de LAft (Landsverordening Aruba financieel toezicht).
Het College Aruba financieel toezicht (CAft) merkt op dat in deze ontwerpbegroting wordt verondersteld dat de ambtelijke personeelslasten van het Land in de periode 2027-2030 nominaal constant blijven.
,,Uit de toelichting blijkt echter niet dat hieraan concreet beleid ten grondslag ligt, zoals maatregelen gericht op loonmatiging of het hanteren van personeelsplafonds.” Het is voor het CAft dan ook ‘onduidelijk in hoeverre sprake is van actieve sturing op de beheersing van deze lastencategorie’.
Het college constateert dat met de invoering van de ontwerpbegroting voor volgend jaar ‘een eerste stap wordt gezet richting policy-based budgeting’. ,,Hoewel de verdere uitwerking nog nadere invulling vraagt, is het positief dat hiermee een duidelijker verband wordt gelegd tussen de inzet van middelen en het gevoerde beleid.”
Sinds 2023 zijn de kosten van het Land Aruba met circa 250 miljoen florin toegenomen. ,,Deze stijging is grotendeels het gevolg van beleidsintensiveringen, waaronder de indexering van de salarissen van ambtenaren en onderwijspersoneel en de verhoging van de reparatietoeslag voor gepensioneerden.”
Daarnaast zijn ook de rentelasten met bijna 30 miljoen toegenomen, hoofdzakelijk als gevolg van de herfinanciering van de in 2023 aflopende liquiditeitssteunleningen.
Het CAft constateert dat, als de huidige trend van lastenstijging zich zou doorzetten in de periode 2027-2030, er bij ongewijzigd beleid ‘tekorten ontstaan bij het Land’. ,,In de meerjarenbegroting zijn deze tekorten niet zichtbaar, aangezien wordt verondersteld dat veel lastencategorieën nominaal gelijk blijven.”
In de ontwerpbegroting wordt niet toegelicht welke concrete maatregelen worden getroffen om deze lasten structureel te beheersen. ,,Het realiteitsgehalte van deze meerjarenraming schiet derhalve tekort.”
Public wage bill 28%
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.