Door Renate Sluisdom

Oranjestad - Na de kerstvakantie gaat het Schakel College op Aruba van start met het Nederlandse oefenprogramma Hogeschooltaal. Inge la Haye, algemeen directeur van de Stichting Onderwijs Combina waaronder het Schakel College valt: ,,Het is eigenlijk gemaakt voor hbo-studenten maar ook geschikt voor de middelbare school. We willen, vanwege onze meertalige omstandigheden op Aruba, Nederlands als vreemde taal goed aanbieden, maar terwijl we dat doen kunnen we de standaarden niet uit het oog verliezen die onze leerlingen nodig hebben als ze in Nederland willen gaan studeren. Hogeschooltaal heeft daarvoor een heel mooi programma ontwikkeld en wij begeleiden dat vanuit de school.”

F14 Schakel 1Zij vervolgt: ,,Wij hebben geleerd door al onze jaren ervaring, dat je lesstof voor leerlingen op verschillende manieren toegankelijk moet maken. We zien dat het reguliere materiaal in de boeken die we gebruiken, vaak vanuit een moedertaalgedachte is geschreven. We vullen dat aan met technieken die de vreemde taaldidactiek ondersteunen, en dit programma is een mooie aanvulling daarop. Daarmee kunnen we een gedifferentieerd aanbod bieden aan onze leerlingen.” Op dat gedifferentieerde aanbod gaat Nadjib Ohorella, vertegenwoordiger van Hogeschooltaal, wat dieper in: ,,Het grote pluspunt van dit programma is dat het adaptief maatwerk is. Maatwerk, omdat het de leerder opleidt vanuit het eigen specifieke niveau. Adaptief omdat het zichzelf tijdens het leerproces automatisch aanpast aan de gebruiker op basis van prestaties en voortgang.” Hij vindt het overigens een heel goede beslissing van het Schakel College om van start te gaan met het programma: ,,In Nederland merken wij dat het taalniveau aan het verslechteren is. Ik vind het mooi dat men niet alleen in Nederland, maar ook op Aruba hiermee bezig is, zodat wanneer studenten in Nederland aankomen, een goede basis hebben op het gebied van taal.” Misschien hoeven leerlingen die niet naar Nederland willen gaan, het programma niet te doen?, is een vraag aan La Haye. ,,Dat is helaas geen optie. Want ook als een leerling niet naar Nederland gaat, is het zo dat de eindexamens die we op Aruba afnemen, gelijkgestelde standaarden hebben binnen het koninkrijk. De eindexamens komen voor veel vakken uit Nederland. De eindtermen bepalen dat een eindexamenleerling op een bepaald niveau de Nederlandse taal moet beheersen. En dit programma streeft dus naar dit benodigde niveau.” Het pakket wordt aangeboden aan de hele bovenbouw van havo en vwo, omdat, zoals La Haye zegt, ‘we meer inzicht willen krijgen in de instapniveaus van onze leerlingen, en hoeveel tijd ze nodig hebben om ook echt het niveau verbeterd te hebben’. ,,En dat gebeurt dus naast en geïntegreerd met de lesstof die ze al krijgen.” Op de vraag of ouders lastiggevallen zullen worden met het kostenplaatje dat er ongetwijfeld hangt aan de invoering van dit programma, haast La Haye zich te zeggen: ,,Nee, nee, zeker niet. Onze school is officieel een tweetalig onderwijs (TTO)-school aangesloten bij het Nuffic (de organisatie voor internationalisering in het onderwijs, red.), dat wil zeggen dat Nederlands en Engels onze officiële instructietalen zijn, maar ook dat ouders TTO-gelden betalen. Wij zetten TTO-gelden in om dit soort innovaties toe te passen.”

Het Schakel College is de eerste middelbare school, maar niet de eerste onderwijsinstelling op Aruba die met Hogeschooltaal gaat werken. De Universiteit van Aruba gebruikt het leer- en oefenplatform al enige tijd.

Het programma komt van uitgeverij Noordhoff. Het is meer dan tien jaar geleden ontwikkeld om buitenlanders die in Nederland een hbo of Universitaire opleiding volgen, een manier te bieden om op het vereiste instapniveau te komen. Heel veel hbo-scholen in Nederland vereisen van hun eerstejaars dat ze dit programma afronden, en tegenwoordig wordt het ook op enkele middelbare scholen in Nederland gebruikt.
Behalve Schakel is er op Aruba ook Colegio Nigel Matthew en Mon Plaissier College die havo-vwo aanbieden tot en met de derde klassen nu en uiteraard het alom bekende Colegio Arubano. Tot vijf jaar geleden was Schakel een particuliere Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB)-school. Maar al enige tijd ontvangt Schakel ook Arubaanse overheidssubsidie. Samen met Schakel basisschool en Prikichi peuterschool vallen ze onder de Stichting Onderwijs Combina, het bestuur van de school.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.